Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chovejme se k Rusku jako k lodi, na které vypukl mor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E

Rusko je současnou lodí s morovou nákazou na palubě. Je třeba ji izolovat.

Když na lodi vypukl mor, nikdo nebyl vpuštěn na břeh, byť část posádky byla nenakažená. Jediný nemocný mohl způsobit pohromu. Rusko je současnou morovou lodí.

Článek

Může to vypadat jako nespravedlivý kolektivní trest, ale je nutno nevpustit do Evropy žádného ruského sportovce, umělce či podnikatele. Ne proto, že by byli špatní nebo dobří ve svém oboru, ale prostě proto, že by mohli být ohrožením pro Evropu. Podobně jako se lze chránit očkováním, tedy preventivně (očkovat se v době, kdy propukne nemoc, už nemá moc smysl), tak lze preventivně nevpustit potenciální agenty na naše území.

Agenti z Akvária

Musejí mít slušnou představu, kde budou nasazení, proto musejí jezdit často do zahraničí. Musí být dokonale vytrénovaní, Soudruhu plukovníku, já bych z nich udělal sportovní klub. Je to krytí, možnost výjezdů do zahraničí,“ píše Viktor Suvorov v knize Akvárium, v níž popisuje osobní zkušenosti s ruskou vojenskou rozvědkou GRU. To je složka ruských tajných sil sloužící válečným účelům, která zabíjela na českém územív zahraničí. Nemluví se o ní tak často jako o Výboru státní bezpečnosti (KGB, dnešní FSB). Menší mediální známost neznamená, že by byla méně akční, jen je lépe utajená. A tedy o to nebezpečnější.

Studená válka neskončila

Jak ukazuje řada případů agentů spících buněk v Americe, i zatýkání těch, kteří se „provalili“, tak Rusko uvažování v intencích studené války nikdy neopustilo. A není nejmenší důvod si myslet, že ve své práci polevilo. Rozhodně se nedá zabránit infiltraci ruských špionů, na to je svět příliš velký a komplikovaný, ale je potřeba neustávat ve snaze. „Pro válku 4. generace, která podle autorů opanovala řemeslo válečnictví po studené válce, je příznačná decentralizace. Zdůrazněn je zde vzestup nestátních aktérů propojených do jakési rozsáhlé sítě, kdy stát přichází o svůj monopol na vedení války,“ píše David Smutný ve své diplomové práci věnované hybridní válce vedené proti Česku.

Podcenit se nevyplácí

Myslet si, že Rusko je zemí tupých mužiků, Asiatů kradoucích porcelánové mísy, protože takový komfort doma nemají, by byla hrubá chyba, byť je to mnohdy pravda. Rusko skutečně je z naprosté většiny svého území Asií a ruský voják krade na každém území, kam se dostal. Ukazuje to slavná fotka sovětského vojáka vyvěšujícího vlajku nad Reichstagem, kde bylo nutno vyretušovat na mužově zápěstí několikery ukradené hodinky, tak zesměšňované krádeže praček a toaletních mís v právě probíhajícím konfliktu.

Jenže na druhou stranu do Asie patří i Japonsko a Jižní Korea, a Rusko je v některých oborem skutečným mistrem. Jedním z nich je špionáž, v níž si brousí znalosti k dokonalosti téměř nevídané. Nejnověji museli Američané přiznat, že jim Rusové do kongresu podstrčili tajné informace a pokusili se sesadit prezidenta Bidena. Můžeme si o něm vzhledem k jeho věku myslet cokoli, ale neoddiskutovatelný fakt je, že tam Rusko znova chtělo vidět proruského Trumpa. Podle jednoho z ruských agentů si možného budoucího amerického prezidenta Trumpa „pěstovala“ 40 let. Má totiž mnohem větší moc, než náš bývalý proruský prezident Zeman, kterého si Sověti i Rusové pomocí vodky na své ambasádě kultivovali taky.

Bylo by velmi naivní a krátkozraké si myslet, že do našich voleb Rusové nezasahovali a nesnažili se je zvrátit ve svůj prospěch. Zvláště když mají u nás extrémně silnou pátou kolonu, a to jak mezi politiky (od silných hráčů v SPD až po bizarnosti typu Jaroslava Foldyny), tak mezi běžnou populací, kteří si myslí, že nejsou občany České republiky, neuznávají českou justici, ale v případě nouze si českou záchranku zavolají a budou se domáhat práva na ošetření. Jak vidno, nákaza se už šíří a Rusko aktivně pracuje na tom, aby šíření bylo co nejefektivnější.

Ani muže ze závodu, ani halíř ze mzdy

Toto heslo kdysi razili komunisté. Dnes by šlo parafrázovat: Ani noha přes hranice, ani halíř podpory. Ona noha totiž může být spojena s tělem ruského teroristy a halíře mohou sloužit k jeho vyslání.

Budou olympijské hry i mezinárodní kulturní festivaly a Rusko, stejně tak jako Bělorusko si zkusí pro své lidi vydobýt image „nezávislých“ sportovců. S obecně známým špatným renomé Mezinárodního olympijského výboru je potřeba být extrémně ve střehu a preventivně nechat ruskou loď s vyvěšenou žlutou vlajkou (tak se v minulosti označovalo plavidlo s výskytem infekční choroby na palubě) na moři, daleko od sportovišť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz