Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čingischán měl podíl na ochlazení klimatu. Snad Gretu nebude inspirovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Smrt pomáhá lesu a les ochlazení planety. Čingischán přinesl smrt.

Mongolská invaze mohla být nechtěným spojencem v boji proti klimatickým změnám, naznačují ledovcové vzorky a vědecká studie.

Článek

Vzpomínáte na dětskou celebritu a klimatickou (nyní i propalestinskou) aktivistku Gretu Thunberg? Proslavila ji scéna, kdy význačným vědcům na summitu OSN v New Yorku agresivně vyčítá „jak si dovolujete ukrást mi sny mého dětství“. Jak ukazují stovky nově vznikajících uhelných elektráren v Číně, její snaha o snížení lidského vlivu na klima vyznívá poněkud naprázdno. Čingischán si podobné „klimatické“ cíle nekladl, ale přesto, jak dokládají vědecké studie, se mu klima nejspíš ochladit povedlo.

Méně lidí, více lesů

V roce 1206 byl Čingischán prohlášen na velkém sněmu otcem všem Mongolů, k čemuž došlo díky obrovské asijské invazi. Přestože byl i velmi dobrý diplomat, nesnažil se lidi na dobytých územích vyvraždit, jako spíše podmanit. Přestojeho tažení za sebou zanechalo miliony mrtvých. Jak to souvisí s klimatem? Vazba je poměrně jednoduchá a přímá. Čím více obětí na životech stálo na jeho tažení, tím více dostal šanci les, který se mohl vracet do lidmi původně obývané a obhospodařované krajiny. A les, jak známo, ukládá uhlík, který by jinak mohl skončit v atmosféře.

Foto: Topi Pigula

Les ukládá uhlík. Čím více lesů, tím větší šance na ochlazení klimatu

Právě množství dávného atmosférického uhlíku se podařilo změřit díky vzduchovým bublinách zakonzervovaným po staletí v ledovcích. „Na základě antarktických ledových jader vědci identifikovali náhlý pokles atmosférického uhlíku o přibližně tři částice na milion (ppm) mezi lety 1200 a 1470 našeho letopočtu, což zhruba koreluje s mongolskou invazí do Asie. Podle výzkumníků mongolská armáda pobila asi 30 procent ze 115 milionů lidí, se kterými se při svém postupu setkali, což vedlo k opětovnému růstu 142 000 čtverečních kilometrů (55 000 čtverečních mil) lesa. Tento náhlý nárůst vegetace by odstranil 684 milionů tun uhlíku z atmosféry, což by vedlo ke globálnímu snížení o 0,183 ppm,“ píše Ben Taub na serveru IFL Science.

Foto: National Palace Museum / wikimedia commons / public domain

Čingischán

Čingischánův vliv na klima není jen pouhou spekulací. Skupina vědců ve studii publikované v odborném magazínu The Holocene přiznávají mongolské invazi jistý vliv na množství uhlíku. Ve své práci se zaměřili na některé význačné události lidských dějin, jako byly morové rány nebo objevení Ameriky v souvislosti s množstvím uhlíku v dané době. „Pouze mongolská invaze mohla snížit globální koncentraci CO2, ale o příliš malé množství, než aby se dalo zjistit z ledových jader,“ přiznávají autoři.

Foto: Topi Pigula

Kapradiny ve stínu lesa

Přestože mongolská vojska ovládla obrovský kus světa, přece jen zarůstání lesem byla „lokální“ záležitost, kterou by částečně vyrovnávaly uhlíkové emise z jiných částí planety. Navíc poměrně dlouho trvá, než vznikne skutečně plnohodnotný les plný dospělých stromů. Čingischán a jeho tažení nějaký vliv na klima mít mohlo, ovšem pouze vzduch ze zamrzlých vzduchových bublin vědcům jako definitivní důkaz nestačí.

Zatímco my s miliardami automobilů (výfukové plyny) či elektrárnami na fosilní paliva zvládáme zvyšovat množství uhlíku v atmosféře, otec všech Mongolů takové možnosti neměl. A přesto dokázal klima alespoň trochu změnit víc než všechny ekologické aktivity zaměřené na sázení stromků dohromady. Což je sice nechtěný, ale přesto úctyhodný počin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz