Hlavní obsah
Aktuální dění

Co jsou zač drony, které zasáhly Moskvu a Putinovu důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: U.S. Department of State / wikipedia commons / public domain

Moskva se po více než roku války stala cílem útoků ukrajinských dronů. Třídenní speciální operace se nevyvíjí podle plánů.

Ruské ministerstvo ekonomického rozvoje se stalo cílem útoku ukrajinského dronu. Putin teď jen těžko může tvrdit, že třídenní speciální operace se i přes drobné nedostatky vyvíjí vítězně.

Článek

Budova IQ Kvartal, sídlo ruského Ministerstva ekonomického rozvoje se stalo cílem úspěšného útoku ukrajinského dronu, což má obrovský psychologický a propagandistický význam. I obyčejní Moskvané se ptají, jestli dokáže Putin ochránit jejich hlavní město. Odpověď je nasnadě. Nedokáže, protože kdyby ano, k zásahu ministerstva by nedošlo. Aby bylo možno lépe chránit Moskvany, bylo by potřeba více systémů protivzdušné obrany, jenže ty jsou potřeba na frontě a k ochraně strategických cílů, jako je Kerčský most. Ostatně i ten byl před časem poškozen.

UJ-22

Moskevský útok má s největší pravděpodobností na svědomí několikametrový dron UJ-22, což je 85 kg těžký jednoplošník s maximální vzletovou hmotností 85 kg a rozpětím křídel 4,6 m. Udávaná maximální rychlost je pouhých 160 km/hod, což by pro připravenou obsluhu protivzdušné obrany měl být snadný cíl. Podle výrobce, ukrajinské firmy Ukrjet, je dron schopný operovat v rozmezí teplot – 40 až + 50 stupňů Celsia. Vzhledem k tomu, že fronta je od Moskvy zhruba 450 km a UJ-22 dokáže na autonomní řízení doletět až 800 km, je nasnadě, že Moskvané mohou silně znervoznět.Původně se jednalo o průzkumný stroj s omezenou schopností útoku, nicméně zdá se, na to, aby nabourali bezpečnost Moskvanů a Putinovu propagandu stačí.

Bobřík destrukce

Dalším horkým kandidátem je několikametrový bezpilotní Bober, který má na rozdíl od UJ-22 zadní tlačnou vrtuli, což stroj činí hůře odhalitelným pro sledovací radary. V tomto případě se už jedná o útočný dron s doletem až 1 000 km.

„Podobné drony, nebo alespoň součásti konstrukce Beavera, existují již léta, i když podle analytiků nic nenasvědčuje tomu, že by byl Beaver v podobě, v jaké byl spatřen nad Moskvou, používán před začátkem totální války na Ukrajině v únoru 2022. Tento konkrétní typ bezpilotního letounu nebyl pozorován v jiných částech konfliktu,“ uvedla pro Newsweek Akshara Parakala, vedoucí letecká analytička obranné zpravodajské agentury Janes. Ukrajinci se zároveň soustředili na výrobu dronů z komerčně dostupných dílů převážně v Číny.

Trembita

Brumlající dron Trembita má být první ukrajinskou střelou s plochou dráhou letu vyráběnou dobrovolníky. V jejím případě se zatím o proběhnuvších útocích na Moskvu nespekuluje, ale to neznamená, že nebude nasazena příště. Už samotný fakt, že s ní Ukrajinci disponují, Moskvanům na sebedůvěře nepřidá.

Foto: Trembita

Trembita

Přestože výroba i komponenty a podrobné technické specifikace se snaží Ukrajina držet v tajnosti, na druhé straně v rámci psychologické války je dobré, aby Putin věděl, že jeho hlavní město není v bezpečí.

Už v roce 1987, konkrétně 28. května, ukázal německý mladík Mathias Rust nepřipravenost ruské protivzdušné obrany, když se svou Cessnou přistál na Moskvoreckém mostě a doroloval před chrám Vasila Blaženého v dolní části Rudého náměstí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz