Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co všechno zvládne úřad starosty města? Lidé zvolili psa i pudr na nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Birgit / pixabay.com / public domain

I zlatý retrívr může být starosta

Císař Caligula chtěl, aby se jeho kůň stal senátorem. To se mu nepovedlo. Zato v Ekvádoru se stal starostou pudr na nohy, a v USA pes.

Článek

Politikové se předhánějí v tom, jak málo spí a jak moc pracují a přitom jejich práci, alespoň některou, zastane i zásyp na nohy. Nebo nejlepší čtyřnohý přítel člověka. Zní to bizarně, ale tyto příběhy se skutečně staly.

Pulvapies

„Volte jakéhokoli kandidáta, ale pokud chcete pohodu a hygienu, volte Pulvapies.“ Jednoduché, jasné a přiznejme, že pokud volíte starostu města, tak i poněkud populistické heslo. Jenže pudr na nohy Pulvapies vyhrál, přestože nekandidoval. Jen výrobce využil voleb v ekvádorském městě Picoazà ke vtipnému sloganu. A nespokojení voliči ho vzali za slovo. Nespokojeni se jmény, které nabízela kandidátní listina, využili volný řádek k zapsání vlastního kandidáta, který se nakonec ve volbách prosadil.

Foto: Bru-nO / pixabay.com / public domain

Hlavně mít spokojené nohy

Nezachovaly se podrobnosti, jak se v Picoazà vyrovnali s tím, že starosta nejen, že nemůže podepsat žádný dokument, ale dokonce ani nevyslyší přání svých voličů. Přesto volební slib splnil dokonale. Událost odhalila hlubokou nespokojenost občanů s tradičními politickými procesy a kandidáty.Zároveň se ukázala síla vhodně načasované i formulované reklamy, která ovlivnila politický diskurs.

Pes starostou, nikoliv starostův pes

V roce 1981 předal Jimmy Carter vládu v USA Rodaldu Reaganovi, do vesmíru poprvé úspěšně vyletěl raketoplán Columbia, a v malém kalifornském městečku Sunol zvolili za starostu psa. „Bosco Ramon, kříženec černého labradora, smetl dva lidské protikandidáty poté, co ho jeho majitel Brad Leber přihlásil do voleb po noci prokecané v místním baru,“ píše Tom Phillips v knize Dějiny lidských průserů. Jako starosta sloužil až do své smrti v roce 1994, dokonce se tu a tam objevil se svým majitelem v hospodě, což je z hlediska styku z veřejností ideální prostředí.

Příběh o jeho „volebním vítězství“ získal mezinárodní ohlas a vyvolal v Číně nelibost. Noviny psího starostu uvedly jako důkaz selhání demokracie. Propaganda však pouze upevnila Bosca jako fenomén a dnes turisté stále navštěvují svéráznou vesničku, aby si vyslechli jeho příběh,“ napsal The Mercury News. Obecně se traduje, že Bosco vůbec nebyl špatným starostou. Pokud bral úplatky, tak jen v zanedbatelné míře, navíc jen v  mastných naturáliích. Dodnes má netradiční starosta ve městě svůj památník. Phillips ve své knize tvrdí, že se v Sunolu šuškalo, že „starosta zplodil po městě s různými čubami hromadu štěňat, což připomíná chování typického politika.“

Bosco byl možná prvním psím starostou, ale rozhodně ne posledním. Ještě loni v kalifornském městečku Idyllwild–Pine Cove starostoval zlatý retrívr jménem Maximus Mighty-Dog Mueller II. Podle jména to vypadá na vznešený původ. Světlo světa spatřil 6. května 2013 a ve funkci zemřel 30. července 2022. „Podle majitelky Phyllis Muellerové není snadné být starostou, starosta Max II. musí zdravit lidi a fotit se se svými občany. Starosta se také rád účastní charitativních akcí a sbírek, pravidelně navštěvuje školy a komunity důchodců,“ uvedl podrobnosti server moonjis.com.

Je jasné, že nelidští kandidáti skutečnou politickou práci vykonávat nemohou, nicméně jejich volba ukazuje hloubku frustrace z prací těch, kteří ji vykonávat mohou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz