Hlavní obsah
Cestování

Etna a její tajemství: Proč je tento vulkán tak často aktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA / wikipedia commons / public domain

Soptící Etna - pohled z vesmírné stanice

Etna opět zastavuje dopravu ve Středozemním moři. Důvodem, proč ohrožuje čím dál víc lidí jsou v zásadě dva.

Článek

Etna soptí. Opět. Obyvatelé sicilské Katánie si na noční ohnivé divadlo zvykli. Vědí, že nejvyšší hora Sicílie se občas v noci rozzáří a jsou srozuměni s tím, že žijí na okraji sopky. V roce 1669 lávový proud dotekl až k městským hradbách a kamenné domky pohřbené v lávě jsou stále viditelnou památkou sopečné aktivity. Proč je vlastně Etna stále aktivní a čím dál víc nebezpečná?

Život mezi deskami

Aktivita Etny, Vulcana a další italské sopky včetně slavného Vesuvu, jsou udržovány při životě stykem dvou kontinentálních desek. Africká, jež se z jihu pohybuje severovýchodním směrem rychlostí kolem 21,5 mm za rok, se pomalu noří pod euroasijskou, čímž dochází k jejímu tavení a vzniku magmatu. Původní jihovýchodní kráter vznikl v roce 1978, v roce 2011 se otevřel nový kráter. Další erupční místo pojmenované „cono della sella“ (sedlový kužel) vzniklo během počátku roku 2017. Byť je Etna a její činnost bedlivě monitorovaná a sledovaná, stále může překvapit. To, co se děje na kolizi kontinentálních desek totiž můžeme pozorovat, ale rozhodně ne ovlivnit.

Foto: Topi Pigula

Domek z lávy

Etna je tu s námi a my s ní

Etna je celosvětově velkým lákadlem. Podle odhadů žije na svazích Etny 25 % sicilské populace, která má jako hlavní příjem zemědělství a turistický ruch. Sopečný popel tvoří součást úrodné půdy, což tamním zemědělcům na svazích sopky vyhovuje. Ví, že někdy v budoucnu mohou o pole, sady, vinice, přijít, ale stejně tak vědí, že než (a pokud vůbec) se tak stane, tak každoročně jim úroda přinese zisk. Pro Etnu jsou typické dva typy aktivit. Klasické prudké explozivní erupce, jež v nočním nebi tvoří působivé „ohňostroje“, a boční erupce sestávající převážně z objemných lávových proudů. Její láva je poměrně viskózní a teče relativně pomalu, což znamená, že se před ní dá utéct, nicméně nemovitosti a pole pohřbí pod sebou.

Foto: Topi Pigula

Mercedes pod nánosem popela z Etny v městečku Riposto

„Rostoucí vystavení většího počtu obyvatel, který se v oblasti kolem Etny za posledních 150 let téměř ztrojnásobil, je důsledkem špatného posouzení sopečného nebezpečí a rizika, což umožnilo nevhodné využívání půdy v ohrožených oblastech. Neexistují žádné přesvědčivé důkazy, které by svědčily o tom, že se míra a rozsah vulkanismu mění, ale v důsledku rostoucí hustoty osídlení, stále sofistikovanějších zařízení a rozšiřující se komplexní sociální a ekonomické infrastruktury se všechny komunity v okolí Etny stávají zranitelnějšími, pokud jde o pociťování těžkých následků vulkanické nebezpečné činnosti,“ píše preventionweb.net.

Dopady na hustší osídlení a komplikovanější infrastruktury se projevují právě v těchto dnech, kdy letiště v Katánii uzavřelo provoz. Sicílie se stává stále oblíbenější turistickou destinací a tamní mezinárodní letiště je vstupní branou na ostrov. Zároveň pohyb půdy ohrožuje inženýrské sítě. Poškození rozvodu vody, elektřiny, zalití cesty lávou, to vše komplikuje životní komfort turistů i místních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz