Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Fast food genocida“: Obézní a hladoví. To je tragédie moderního stravování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Topi Pigula

Můžete být obézní a přitom nutričně podvyživení

Jsou obézní a zároveň věčně hladoví. Mohou si za to sami, uvěřili reklamě od fastfoodů.

Článek

Vesměs jsou mladí, mnozí s nadváhou, někdy hraničící s a až morbidní otylostí, a stojí frontu na rychlé občerstvení. Neukazuji prstem na nikoho, ale fakt je, že důchodce u McDonaldu nebo KFC zahlédnete jen zřídka. Člověk si v pokročilejším věku možná víc uvědomuje ubíhající čas a snaží se ho zbytečně si neukrajovat. Což se právě nadváhou a „fastfoodovým hladověním“ děje.

Junk food

Zní to nelogicky, ale nadváha způsobená pravidelnou stravou z fastfoodů může přinášet nutriční podvýživu. „Pod označením fast food jsou nabízena jídla rychle konzumovatelná v zařízeních určených k rychlému stravování. Častou výživovou nedostatečnost těchto jídel vyjadřuje i termín junk food (junk – odpadky). Odpadkovým jídlem je míněno jídlo bez nutriční hodnoty,“ píše na svých stránkách Národní zdravotnický informační portál.

Existují desítky diet a rad, jak správně a vyváženě jíst. Někdy se liší v detailech, jiné radí radikální, takřka až nezdravou změnu životního stylu, ale žádná vás nepošle do fastfoodu. A to i přesto, že je v nich jídlo připravené tak, aby chutnalo. Smažené, s vysokým podílem tuku a cukru. Evolučně jsme totiž na sladké a shromažďování tuku nastavení.

Cukr způsobí pocit hladu

Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie, v případě bohatých to byly tučné pokrmy. Proto se u lidí, a pravděpodobně nejen u nich, vyvinula chuťová preference sladké chuti - rychle použitelný a využitelný zdroj energie např. při pochodech, práci či útěku před nebezpečím,“ vysvětluje autor skrytý pod zkratkou DAS na Novinkách.cz

Foto: Topi Pigula

Je nebetyčný rozdíl mezi pořádným a fastfoodovým burgerem

Dokonce je mnohonásobně vyšší pravděpodobnost, že ťukáte do počítače nebo řešíte věci po telefonu, než abyste s lopatou a krumpáčem v ruce zařizovali budoucí průběh kanalizace. Lešenářů i kopáčů je mnohem méně než úředníků. A nejspíš i méně, než lidí stojících fronty před úřadem práce.

To má za následek abnormálně velký nárůst inzulínu, který způsobí, že cukr spadne pod normál. Výsledkem je pocit únavy. Inzulín tak podporuje další hlad v krátké době po jídle. A pokud jdete náhodou kolem otevřeného okýnka…

Fast food genocida

Dnes může konzumace zpracovaných potravin a rychlého občerstvení předčasně zabít více lidí než kouření cigaret,tvrdí Joel Fuhrman ve studii The Hidden Dangers of Fast and Processed Food, který používá termín „fast food genocida“.

Mezi nutriční základy akceptované Světovou zdravotnickou organizací a většinou nutričních autorit dnes patří zelenina, fazole, ořechy, semena a ovoce jako zdravé potraviny, a sůl, nasycené tuky a přebytek cukru jako příčina onemocnění,“ píše Fuhrman. A teď si jen představte složení menu v McDonaldu nebo KFC. Velmi zjednodušeně se dá říct, že se po něm extrémně tloustne, ale nenajíte se.

Jste kopáč, nebo kancelářský člověk?

Jenže čím dál víc sedíme, na útěk nepomyslí skoro nikdo, a než dobíhat autobus, to si raději počkáme na další. Představte si svůj vlastní pracovní den. Mnohem pravděpodobněji sedíte v kanceláři, do které jste dojeli autem (a možná se stavili v McDrive, takže jste si dopřáli jídlo, aniž jste vystoupili z auta), než že byste stáli na lešení a hodiny si z ruky do ruky podávali těžké kusy zábradlí, stojek a podlážek.

Foto: Topi Pigula

Ani nemusíte vystoupit z auta

Dokonce je mnohonásobně vyšší pravděpodobnost, že ťukáte do počítače nebo řešíte věci po telefonu, než abyste s lopatou a krumpáčem v ruce zařizovali budoucí průběh kanalizace. Lešenářů i kopáčů je mnohem méně než úředníků. A nejspíš i méně, než lidí stojících fronty před úřadem práce.

Z dlouhodobého hlediska může strava bohatá na fast foody vést k problémům s trávením, imunitou, záněty, zdravím srdce, obezitou a dalšími zdravotními komplikacemi. Nejen, že to není žádné lékařské tajemství, dokonce se jedná o obecně známý fakt.

Ovšem jít „do Meka“ je součástí sociálního statusu zejména u mladé generace (v rámci přípravy tohoto článku jsem do několika podniků zašel, mládí radikálně převažovalo), protože na to musíte mít.

Foto: Topi Pigula

Proč jíme tak málo zeleniny?

Něco jiného je koupit si dvojitý cheesburger a něco jiného je mít z domova namazaný rohlík máslem, sýrem a šunkou, a k tomu přidané rajče. Zasytí možná stejně, dokonce rajče máte celé, a nikoli tenký plánek, ale společnost tím neohromíte. Ale koho by napadlo, že trvalým stravováním ve fastfoodech vlastně díky „prázdným kaloriím“ hladovíte, i přes nadváhu, kterou vám to přinese?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz