Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fico hraje podle Putinových not a sám se žene do izolace a ruské náruče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Commission (Lukasz Kobus) / wikimedia commons / public domain

Podívejme se na česko-slovenskou situaci prizmatem dětí na pískovišti. Zjistíme, že ten, kdo ostatním čurá na bábovičky, se k tomu ještě hrdě slovensky hlásí.

Robert Fico nemůže jednak jinak než vykřikovat, že Češi ohrožují tradičně dobré vztahy s jeho zemí. Pro jistotu ani slůvkem, krom obecných frází, nenaznačí, proč k tomu došlo.

Článek

Český premiér podle slovenského premiéra ohrozil tradičně skvělé česko-slovenské vztahy tím, že zrušil schůzku obou vlád.

Nejprve si shrňme fakta

Na Slovensku silně zesílila populistická rétorika (díky Babišově vládě s tím máme silnou osobní zkušenost) a na první pohled se otáčí vítr směrem od pomoci Ukrajině. To je jen jeden z mnoha důvodů, ale zřejmě těch hlavních, proč k přerušení jednání obou vlád z české strany došlo. Pod nimi se bezesporu skrývají tisíce jednotlivostí. Od snahy ovládnout média až po přístup k homosexuálům.

Nikdo nechce přerušit kontakt úplně. Mluvili jsme o tom, že Slovensko je nám blízké. Upozorňovalo se na to, kolik tady bydlí a pracuje Slováků a jaké podnikání mají Češi na Slovensku. Řeklo se, že to neuděláme tak, že se s nimi nebudeme bavit. Jen nebudou společně zasedat celé vlády. Problém není Slovensko, ale Ficova vláda,“ cituje Deník N nejmenovaného vládního činitele.

Už jen samotný fakt, že nechce být při tak banálním konstatování jmenovitě citován, ukazuje na to, jak si politici pečlivě chrání zadky. Nebo si novináři chrání své zdroje, aby z nich příště vytáhli další informace (vždyť víte, že vás nepráskneme). Druhá varianta zní pro nás jako čtenáře a občany lépe, ta první jen naznačuje zbabělost mluvit pod vlastním jménem.

Slovensko zůstává partnerem, slovenská vláda nikoliv

Slovensko se aktuálně angažuje ve prospěch Ruska a populismu a už se to nijak nesnaží schovávat. Česko nechce tento postoj legitimizovat tím, že by se slovenskou vládou jednalo. Je to stejné, jako když v partě dětí na pískovišti začne nezvedenec ostatním brát hračky a čurat na bábovičky. Možná je to aktuálně šéf party, to ale neznamená, že se s ním ostatní musí bavit. Stejně tak to neznamená, že se ostatní přestanou bavit mezi sebou. Fico jen musí před svým elektorátem dát najevo, že „on za nic nemůže, Čehůni se chovají divně“. Hlavně ani nenaznačit, proč se česká vláda chová tak, jak se chová. Pokud se otočí kormidlo slovenské vlády zpět směrem k demokracii, není důvod znovu na plnohodnotné „vládní“ přátelství nenavázat.

Fico je slovenský chcimír

„Vážený pán predseda českej vlády, pán Fiala, vzťahy medzi našimi občanmi – Čechmi a Slovákmi, sú jedinečné, historicky osvedčené sú pôžičkami vzájomnej dôvery. Sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia, Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri. Vaše rozhodnutie neovplyvní našu suverénnu slovenskú zahraničnú politiku,“ doplnil predseda vlády SR. Překladu v zásadě netřeba. Svým vyjádřením nahrál Putinovi stejně, jako se o to pokusila Alena Schillerová v českém prostředí, kde sklidila zasloužený posměch. Ukrajinská prohra totiž jednoznačně znamená prudce zvýšené nebezpečí válečného konfliktu, tentokrát už na hranicích s NATO. Což by skutečně mohlo znamenat nasazení českých vojáků v rámci ustanovení pravidla společné obrany do ostrého konfliktu.

Ruský úhel pohledu je vlastně dalším vítězstvím v hybridní válce

Rusko bezesporu situaci podá tak, aby Česko vykreslilo jako zemi, jež rozkopává bábovičky dětem, které si spolu vždycky hrály a dobře vycházely. Není divu, už nás Rusové v minulosti prohlásili za nepřátelský stát. Ukřivděné Slovensko si může nechal pofoukat pošramocené ego od Maďarska a Ruska, přičemž zejména druhý jmenovaný může přilít olej do plamenů oddělující demokracii od diktatury. Fico se spolu s Orbánem dostává do pomalé, zprvu nenápadné a krokem české vlády nyní poněkud viditelnější izolace. Pokud budou pokračovat tímto směrem, nezbude jim než vyměnit pískoviště. A jediné možné je na východě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz