Hlavní obsah
Názory a úvahy

Geniální tah ruských psychologických operací: Zatykač na Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázek vytvořila umělá inteligence DALL-E

Některá válečná rozhodnutí působí cirkusovým dojmem. Jenže ani trochu nejsou vtipná.

Zahájení trestního stíhání na člověka, kterého se snažíte zabít bombami, vypadá legračně. Ale má svůj psychologický smysl.

Článek

Agentura TASS vyslala do světa zprávu, že ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. A samozřejmě, že je hledaný. Je jasné, že by z hlediska současné politické situace „byl nalezen a souzen“ v Rusku.

Vypadá to jako bizarní zpráva, která by vůbec neměla spatřit světlo světa. Jenže je docela chytrá. Když se podíváte na určitou část české společnosti (tu proruskou) a jejich sociální sítě, tak je jasné, komu je zpráva určená.

Není nejmenších pochyb o tom, že Rusové, respektive jejich tajné služby, vyvíjejí extrémní snahu dostat se co nejblíže k prezidentu Zelenskému. Zároveň, byť se boje aktuálně vyvíjejí ve prospěch Ruska, potřebují podporu světové veřejnosti, které se jim nedostává. Proto, ostatně jako vždy, očerňuje Putin své oponenty a nechává na ně vydávat zatykače. A to včetně estonské vlády nebo prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana. Ano, toho, který vydal zatykač na prezidenta Putina. Jak říkají Angličané „tit for tat“ a Čechové „oko za oko, zub za zub“.

PSYOPS

Vojenská zkratka PSYOPS (psychological operations) znamená psychologické operace, které mají, mimo jiné, podpořit narativy, změnit vnímání obyvatel. Cílem je změnit jejich emoční naladění a ovlivnit uvažování. Prorusky naladění „chcimíři“ nyní mohou mluvit o ukrajinském prezidentovi a dalších evropských lídrech jako o „zločincích“ bez ohledu na to, že nikdy nebyli odsouzeni. „Je na ně přece vydán zatykač a jsou hledaní“. Trestní řízení proti Volodymyru Zelenskému není nic jiného než podpora ruského narativu ve světě a příprava na možný soud. K tomu může dojít, aniž by byl Zelenskyj přítomen, nebyl by ani první, ani poslední člověk, který by byl odsouzen v nepřítomnosti.

Boj na všech frontách

Rusové bojují na všech frontách, nejen na té, kde drony shazují granáty do zákopů a nalétávají do tanků. Je naprosto jasné, kdo je agresor a jak by se k němu měla světová veřejnost postavit. Bohužel je Rusko natolik silný hráč a má některé státy tak zavázané, že nedošlo k podobné odpovědi, jako když Saddám Hussain napadl Kuvajt.

V rámci operací Pouštní štít a Pouštní bouře se tehdy světová veřejnost, včetně Česka, rozhodla rázně bránit podobným excesům. Kuvajt zůstal Kuvajťanům a Hussain byl popraven. Něco podobného v tomto případě, mimo jiné i díky rozloze a zejména kvůli možnému jadernému konfliktu, není možné. Irák neměl atomové zbraně a ani jeho „přátelé“, kterých nebylo mnoho, se nepostavili v rámci odporu na jeho stranu.

S Ruskem se to má jinak. Dál aktivně pracuje na tom, aby si některé státy zavázalo (Sýrie, mnohé africké země) a zároveň by Putin mohl vydat rozkaz k odpálení jaderných střel. Otázkou je, zdali by ho jeho generálové poslechli, nicméně potenciál jaderné apokalypsy je stále ve hře. Proto si může dlouhodobě budovat vlivové sítě, které mají potlačovat protiruské, a naopak podporovat proruské narativy. Vlastně s tím nikdy nepřestalo. Snaží se ovlivňoval evropské i americké volby a občas se výsledky dostaví. Jako aktuálně teď, když Slovensko dalo ochranu Marčevskému, který je na českém sankčním seznamu.

Češi chtějí zařadit proruskou síť na evropský sankční seznam. Schválení zbrzdilo Slovensko. To navíc hlavě proruské sítě poskytlo ochranu,píše na síti X Zdislava Pokorná. Právě tak může vyústit nenápadné okopávání kotníků, které vypadá jako nesmyslné. Přesně tohle je cílem hybridní války a psychologických operací.

Slovenské souvislosti

To, co teď může vypadat jako bizarní hloupost (zahájení trestního stíhání Zelenského, kterého se Rusové snaží zabít bombami), může mít fatální důsledky. Představte si, že by se Zelenskyj vydal na Slovensko na diplomatickou misi a Slováci by ho na základě „mezinárodní spolupráce a trestního stíhání“ vydali Rusům.

Rusové se v rámci svých dlouhodobých operací (mnohé trvají desítky let) snaží dostat do rozhodovacích funkcí lidi, kteří budou pískat na jejich notu. Naštěstí, jak ukazují miliony eur pro ukrajinskou munici vybraných na Slovensku, je rozdíl mezi proruskou slovenskou vládou a Slováky, kteří si uvědomují cenu demokracie, kterou je potřeba bránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz