Hlavní obsah
Umění a zábava

Harry Potter v Durhamu a chyták ve vitrážovém okně. Rozklíčujete ho?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Hádanka pro věřící i znalce díla Leonarda da Vinci

Katedrála v Durhamu posloužila filmařům jako kulisa pro bradavický hrad Harryho Pottera. Jedno z vitrážových oken, které se ve filmu neobjevilo, je malým chytákem pro věřící i bezvěrce.

Článek

Harry Potter v katedrále

Katedrála v anglickém Durhamu patří mezi skvosty normanské architektury a rozhodně stojí za to ji navštívit. Od chvíle, kdy se Harry Potter stal anglickou ikonou, mají návštěvníci, zejména ti mladší, o důvod víc se do katedrály podívat. V křížové chodbě mohou poznat místa, kde se film natáčel, což uvádí na svých stránkách samotná katedrála. Kromě chodby, kde přecházeli žáci mezi třídami, byl využit i kapitulní dům. Krásně rozeznatelná je katedrála ve scéně, v níž Harry jde ve sněhu po katedrálním nádvoří. Letící sova Hedvika má v pozadí její věže. „Domovník Filch je často viděn se sadou velkých staromódních klíčů, když slídí po škole a hledá neplechu. Při natáčení v katedrále v Durhamu byla jako rekvizita použita skutečná sada klíčů katedrály v Durhamu,“ informují stránky durhamské katedrály.

Foto: Topi Pigula

Katedrála v Durhamu

Nejslavnější biblická scéna v neobvyklém pojetí

Jednou z nejsvětějších věcí, kterou má katedrála ve svých útrobách jsou ostatky svatého Cuthberta. Když kanovník Jamesem Rain otevřel 17. května 1827 jeho hrobku, našel celou řadu vzácných předmětů, včetně slonovinového hřebene, kterým údajně mniši česali Cuthbertovo tělo poté, co zemřel.

Katedrála z roku 1093 má kromě jiných skvostů a zajímavostí i nádherná vitrážová okna.

Foto: Topi Pigula

Svatý Cuthbert na vitrážové okně v durhamské katedrále

Jedno z nich skrývá neobvyklé pojetí biblické scény, které známe spíše z obrazu Leonarda da Vinci. Jedná se o jeho Poslední večeři (viz úvodní foto). Jde o velmi netypické ztvárnění, které se dá pojmout i jako kvíz.

Zatímco Leonardo da Vinci namaloval Poslední večeři v 15. století tak, aby jednotlivé postavy byly jasně rozeznatelné, včetně Jidáše s pytlíkem stříbrňáků, za které svého učitele zradil, postavy ve vitráži na první pohled rozeznatelné nejsou. Poslední večeře je totiž pojata jako půdorys, kdy jsou vidět jen temena hlav a stolovníci sedí po obou stranách stolu a nikoliv jako na Leonardově obraze čelem k divákovi. Přesto se znalci da Vinciho obrazu pokoušejí přiřadit hlavám jednotlivých apoštolů jejich jména. Klidně to můžete zkusit i vy.

Foto: Topi Pigula

Hádanka pro věřící i znalce díla Leonarda da Vinci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Durham

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz