Hlavní obsah
Věda

Historie obyčejných věcí: Jak dobře znáte šroubek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Šroub. Princip známý a nezměněný po tisíce let.

I tak běžnou věc, jako je šroubek, musel někdo vymyslet. Původně nesloužil ke spojování materiálů, ale čerpání vody.

Článek

„Ve školách mě učili, že velké technické vynálezy jsou dílem bezmála božských géniů, kteří zakopli o myšlenky, jež změnily svět,“ píše Matt Ridley v knize Evoluce všeho. Ve skutečnosti měl šroub extrémní vliv nejen na spojování materiálu, ale i v dopravě. Šroubek, a posléze vrut, je už po tisíciletí natolik dokonalý, že ho v podstatě není jak vylepšit.

Foto: Topi Pigula

Vrut se na rozdíl od šroubů zařezává na materiálu (plast, dřevo, sádrokarton)

Mohou se změnit materiály na pevnější či v případě vrutů řezivější nebo naopak v případě ozdobných šroubů barevně elegantnější. Kde je potřeba ušetřit na váze, sáhne se k titanu či hliníku. Ale na základním tvaru šroubu a šroubků se nic zásadního nemění. Najdou své uplatnění v obrovských rypadlech i malých mobilních telefonech.

Archimédův šroub

„Základní koncept šroubu, kdy byl ve 3. století př. n. l. vymyšlen řeckým matematikem a vynálezcem Archimédem, příliš nezměnil,“ píší autoři knihy 100 vynálezů, které změnily svět. Podle jiných má šroub „na svědomí“ řecký filozof Archytas z Tarentu, někdy nazývaný „otec mechaniky“, který ho měl vymyslet 400 př. n. l.

Foto: Topi Pigula

Princip archimedova šroubu použitý při výrobě burčáku

Jednoduchá technologie šroubu, který se točil v korytě, pomáhala přesouvat tekutiny a sypké materiály. „Vodní šroub, poprvé zmíněný v Mechanice of Heron of Alexandria, byl vyroben ze dřeva a napomáhal zavlažování farmy a zbavoval lodě stokové vody,“ vysvětluje server Ford Fasteners. Mechanik Heron Alexandrijský byl řecký matematik, mechanik a vynálezce v jehož díle se zachovaly znalosti mechaniky nejen řecké, ale i egyptské či babylonské.

Teprve později se šroub začal používat jako tlačný prvek v lisech. Díky němu máme dodnes například víno, olivový olej nebo historické výtisky knih. Šroub byl jedním z hlavních prvků starých tiskařských strojů.

Foto: Topi Pigula

Šoub použitý v lisu při výrobě burčáku


První šrouby byly dřevěné, a v zásadě co kus, to originál. Teprve díky anglickému konstruktéru Josephu Whitworthovi (1803 – 1887) se zavedly normy pro šrouby z britských dílen. Bok profilu závinu měl mít 55 stupňů a počet závitů na palec se odvozoval od středního průměru dříku (těla) šroubu. Faktem je, že zatímco na Britských ostrovech zůstala angloamerická měrná soustava, parametry a normy šroubů v kontinentální Evropě jsou udávány v metrickém systému.

Šroub, systém starý a v podstatě nezměněný po tisíce let, slouží ve všech myslitelných oblastech lidského života. Své místo má v hodinkách i ve vesmírné družici letící na okraj sluneční soustavy. Což je na tak starý vynález velmi slušný výkon.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz