Hlavní obsah
Móda a trendy

První rtěnky byly smrtelně nebezpečné. Obsahovaly olovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kaboompics / pixabay.com / public domain

Rtěnka je součástí našich životů

Prostitutka bez rtěnky mohla být potrestána. Dnes je rtěnka součástí většiny kabelek.

Článek

Rty patří mezi prvky, které se ženy snaží maximálně zvýraznit. Rtěnka vyzdvihující jejich barvu je zkrášlovací záležitostí jdoucí skrz staletí, injekce zdůrazňující jejich tvar až do bizarních proporcí „duck face“ je záležitostí 20. století. Vždy jde ale o totéž. Strhnout na ně pozornost.

Olovo na rty

Rudě namalované rty strhávají pozornost, o tom není pochyb. „První známá rtěnka byla vytvořena někde kolem roku 3500 před naším letopočtem a nosila ji královna Schub-ad ze starověkého Uru. Barva na rty obsahovala směs bílého olova a drcených červených kamenů,“ uvádí Ashawnta Jackson v magazínu Jstore Daily.

Foto: AdinaVoicu / pixabay.com / public domain

Čeho jste si všimli dřív, rtů nebo očí?

Bílým olovem je míněna olovnatá běloba (uhličitan olovnatý), která s vhodným pojivem vytváří vysoký lesk. Ten budil dojem vlhkých, k polibku zvoucích rtů. Jenže líbání něčeho takového mělo i odvrácenou stranu. Uhličitan olovnatý je jedovatý, čehož využili i tvůrci seriálu Hříšní lidé města pražského. V díle Lady Mcbeth z Vinohrad byla běloba použita k vraždě.

Milenky faraonů

Rtěnky ve velkém používaly dávnověké Egypťanky. Jejich rtěnky se skládaly z červeného okru, který dával barvu a gumy či pryskyřice pro udržení tvaru. I tady ve vlnách přicházely „módní“ barevné odstíny. Nešlo jen o červenou, používaly se i modré či černě temné odstíny. Podobné trendy se občas vrací, ostatně ještě nedávno byly i u nás módní rty podmalované černou konturovací tužkou.

Prostitutky v Řecku

Řecko se proslavilo demokracií, rozkvětem filozofie i prostopášností. Homosexuální sex nebyl ničím zavrženíhodným a prostitutky byly normální součástí společnosti. I v jejich životě hrály rtěnky důležitou úlohu. Pokud se žena živila jako prostitutka, musela rtěnku používat jako „poznávací znamení“. Jinak by mohla být potrestána, protože se dala zaměnit za „mravopočestnou“ ženu.

Foto: luxstorm / pixabay.com / public domain

Bez rtěnky by se cítila jako nahá?

Rtěnky se staly natolik pevnou součásti lidského rodu, že získaly svůj samostatný svátek. Národní den rtěnek (National Lipstick Day) je 29. července, a poprvé byl vyhlášen v roce 1940. Můžeme se jen domýšlet, že v průběhu 2. světové války získaly ženy silné postavení v průmyslu a ve společnosti poté, co nahradily muže, kteří odjeli na frontu. Krvavě rudý odstín přinesla zpět na výsluní královna Alžběta I. K rudé barvě se používala košenila, barvivo z krovek brouka červce nopálového, dnes běžně používané v potravinářském průmyslu.

Údajně to byla ona, kdo vynalezl rtěnku v podobě tužky na rty tak, jak ji známe dnes. Po její smrti měla na rtech extrémně velkou vrstvu rtěnky a spekuluje se, že olovnaté komponenty z ozdoby na rty mohly přispět k jejímu skonu.

Fakt je, že rtěnky v historii používaly a používají jak ženy, tak muži. Ti druzí sice výrazně méně, ale najdou se. Například Brian Hugh Warner, známý jako Marilyn Manson, měl rtěnky ve velké oblibě. Sufražetky v ní oprávněně viděly znak své ženské síly. Vědecké studie dokázaly, že rudé rty skutečně muže více přitahují. Možná proto křesťanští muži v Anglii usoudili, že zdobení se rtěnkou je klamání mužů a znakem čarodějnictví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz