Hlavní obsah
Věda

Historie obyčejných věcí: vynález suchého zipu proslavil skok do zdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Suchý zip na britském maskovacím oděvu SAS MTP

Princip suchého zipu zná každý, ale málokdo ví, že jeho původní účel nebylo držet dvě části u sebe. Cílem bylo dostat semena pomocí zvířecí srsti co nejdál od mateřské rostliny.

Článek

K rozšiřování semen slouží rostlinám celá řada strategií. Některé spoléhají na „padákovou techniku“, kdy například chmýří pampelišky odnese vítr, jiné na to, že semena doplavou (kokosový ořech) nebo doplachtí (nažky javoru) do míst, kde se jim bude dařit. Další se zase nechají pozřít ptáky, aby se spolu s dávkou hnojiva objevila na místě ptačí defekace. Lopuch a další zoochorní (pomocí zvířat se rozšiřující) rostliny spoléhají na to, že se jejich háčky opatřena semena zachytí v srsti procházejících zvířat, která je odnesou na další lokality.

Foto: Zephyris / wikipedia commons / CC BY-SA 3.0

Sametový háček

Historie suchého zipu se začala psát v roce 1941, kdy se podrobně na suchá plodenství lopuchu zachycená v srsti psa podíval švýcarský inženýr a amatérský horolezec Georges de Mestral (1907–1990). Pohled skrz okulár mikroskopu odhalil stovky háčků a jal se pracovat na praktickém využití. Původně suchý zip, dnes odborně zvaný stuhový uzávěr, nazval Velcro. Jednalo se o složeninu francouzských slov velours (samet) a crochet (háček).

Foto: Topi Pigula

Suchý zip na péřovém spacáku

„Suchý zip dnes používají stovky produktů, od kabátů přes dětskou obuv, měřiče krevního tlaku až po flotační zařízení v letadlech,“ píší autoři knihy 100 vynálezů, které změnily svět. Velkou reklamu udělala suchému zipu NASA poté, co ho zabudovala do skafandrů svých kosmonautů.

Dnes si na suchém zipu logo NASA můžete koupit a přidělat na jakýkoli „chlupatý“ materiál včetně vlastní bundy. Ostatně ve stavu beztíže je suchý zip ideální pro přichycení předmětů, které by jinak volně poletovaly prostorem. Můžete pak působit dojmem, že máte s americkou agenturou pro letectví a vesmír něco společného. Armády všech zemí světa používají suchý zip k uchycení jmenovek, ozbrojené a vyšetřovací síly zase k označení svých příslušníků, což platí jak pro americkou FBI, tak ruský Omon. Hluk při rozepínání se nehodí při tajné operaci a zanášení drobných háčků špínou zase není dobré v prašném prostředí. Ale co by si dnes bez suchých zipů počali potápěči nebo lyžaři.

Skok do zdi

Skvělý marketingový trik předvedl v roce 1984 ve své televizní show David Letterman. Aby ukázal, jak silné a tedy efektivní jsou sudé zipy, skočil v obleku ze suchého zipu na zeď obsahující „protikus“. Naprosto bez zranění se přichytil a zůstal viset. Číslo získalo nejen diváckou odezvu, ale mělo i vliv na prodeje suchých zipů. Původně podceňovaný princip se stal módním a nutno říct, že i velmi snadno používaným. I malé dítě si dokáže zapnout botu se suchým zipem, je to mnohem jednodušší a rychlejší, než se naučit zavazovat tkaničky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz