Hlavní obsah
Lidé a společnost

Izrael v roce 2007 napadl a zničil syrský reaktor. Preventivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: William Miller / wikimedia commons / public domain

Laserem naváděná střela AGM-65 Maverick

Izrael se cítí svými arabskými sousedy natolik ohrožený, že sáhne k násilí, aby zabránil jejich válečnému atomovému výzkumu.

Článek

Dne 5. září 2007 byla středa. Přestože vládla hluboká noc, proudil vybraným členům izraelských speciálních jednotek Sajeret Šaldag a Sajeret Matkal v žilách adrenalin. Nacházeli na se území Sýrie a jejich úkolem bylo navést laserovým osvitem na cíl bombardování, jež mělo mělo zničit syrský jaderný reaktor.

„Sýrie se snažila získat atomovou bombu. Dělala výrazné pokroky, a přesto se jí podařilo celý projekt zcela utajit. Tohle nebyla situace, kdy by stačilo zlikvidovat pár nejdůležitějších lidí. Bylo zapotřebí nějaké drastické akce úplně jiného druhu,“ napsal Ronen Bergman v knize Zabij jako první, která mapuje průběhy izraelských atentátů, včetně jaderných vědců.

Nejlepší obranou je útok

Do vzduchu se vznesly 4 letouny F-15l z 69. izraelské perutě z letecké základny Ramat David. Další letouny F-16l ze základen Chacerim a Ramon vybavené 500liberními bombami a taktickými řízenými střelami vzduch-země AGM-65 Maverick. Celá akce byla podpořena zmatením syrských radarů a skutečností, že stíhačky naletěly do Sýrie z tureckého vzdušného prostoru, tedy z míst, odkud se izraelský útok neočekával. Zásah byl chirurgicky přesný a po létech armáda zveřejnila snímky budovy ukrývající reaktor, respektive to, co z něj zbylo.

Foto: autor neznámý / wikipedia commons / public domain

Zničený reaktor

„Z historického hlediska si myslím, že rozhodnutí izraelské vlády jednat a zničit reaktor je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, která zde byla přijata za posledních 70 let,“ cituje server defencenews velitele izraelských vzdušných sil Amikam Norkin, který vedl plánování útočné operace. Faktem je, že šlo o ozbrojený zásah na území sousedního státu, tedy něco, co se jaksi z principu nedělá.

Hrozilo riziko, že si to Sýrie nenechá líbit a pokusí se vrátit úder, jenže to by zároveň musela přiznat, že se skutečně snažila vyrábět obohacený uran využitelný k vojenským účelům. Ovšem jejím cílem bylo něco podobného ututlat zejména před vlastním obyvatelstvem. V případě mediální bouře by bylo nutné vysvětlit, jak k něčemu takovému, jako byl nenadálý letecký útok, navíc úspěšný, mohlo vůbec dojít.

Role Severní Koreje

Agentura Reuters uvedla, že reaktor byl budován s pomocí Severní Koreje a do jeho aktivace zbývaly měsíce. „Kdykoli se technologie jaderných zbraní objeví v rukou nepřátel Izraele, Pchjongjang je obvykle zapojen,“ vyjádřil se Jay Solomon z The Washington Institute.

Sýrie se chtěla zařadit po bok velmocí disponující jadernými zbraněmi. Možná i díky útoku izraelských stíhaček v „jaderném klubu“ dodnes není. Zničením reaktoru práce na destrukci syrského jaderného programu neskončila. Samotnému útoku předcházelo například vniknutí izraelského komanda do hotelového pokoje Ibrahíma Úthmána, ředitele Syrské komise pro atomovou energii. Měl tam totiž snímky interiéru prostor, kde se měl nacházet reaktor.

Podle nich následně specialisté rozeznali severokorejský typ. Utajení se povedlo zejména díky tomu, že prezident Asad nařídil, že jakékoli podklady se budou posílat výhradně na papíře, nic nesmělo jít elektronickou cestou, aby ji izraelská elektronická špionáž nezachytila. Starý dobrý papír se ukázal být nebývale bezpečný a efektivní.

Další na řadě byl Írán

Totéž platí i pro další z nepřátel, Irák a Írán. „Jen v letech 2010 až 2012 bylo v Íránu zabito pět jaderných fyziků,“ vypočítává aktivity Mosadu Mirek Tóda v Deníku N. Nakonec došlo i na irácký 40 MW lehkovodní jaderný reaktor Osirak. Hlavní tíhu útoku neslo osm letounů F-16 As 2 000 librovými bombami Mark 84 se zpožděnou detonací. I tady prohlásil Izrael útok za úspěšný.

Pohled na mapu snadno vysvětlí, proč do izraelské armády na základní výcvik chodí i ženy. Ze severu hraničí s Libanonem a Sýrií, ze západu s Jordánskem, zatímco na jihu leží Egypt. V Akkabském zálivu se ještě k mezinárodnímu arabskému obklíčení přidává Saudská Arábie.

Jakkoliv byl samotný vznik Izraele v roce 1948 mezinárodně kontroverzním krokem, navíc arabskými zeměmi velmi negativně vnímaným, Izrael se stal platným státem na mapě světa. A to i přesto, že hned po svém vzniku čelit napadení ze strany koalice arabských států, v němž zvítězil. A jak ukazuje současnost, část arabského světa stále, a nejen verbálně, usiluje o zničení židovského státu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz