Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak otrávit miliony muslimů arzenem? Pochválíte vodu a postavíte pumpy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Je pumpa červená nebo modrá? Nebo jen rezavá?

Světová zdravotnická organizace chtěla Bangladešanům dodat pitnou vodu. Jenže ta obsahovala arzen.

Článek

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. V minulosti chtěla Světová zdravotnická organizace (WHO) chtěla pomoct Bangladéši vyřešit problém se silně znečištěnou povrchovou vodou, díky které hrozily epidemie nebezpečných onemocnění včetně tyfu. Řešení bylo na první pohled jednoduché, brát vodu z hlubin, kde nebyla kontaminována fekáliemi a bakteriemi z odpadu.

Jenže ne nadarmo se říká, že ďábel se skrývá v detailu. V tomto případě byly oním detailem arzenopyritové vrstvy, jimiž voda při cestě z Himálají protékala. „Čistá“ voda tedy obsahovala prudce jedovatý arzen.

Foto: Topi Pigula

Když je nouze, bere se voda odkudkoliv

„WHO uvádí, že nejméně 140 milionů lidí z 50 zemí je vystaveno arsenu prostřednictvím podzemních vod kontaminovaných arsenem v množství vyšším než 10 µg/l a většina z nich žije v Indii a Bangladéši.1,2 V Bangladéši a Indii se kontaminace podzemních vod arsenem zpočátku jevila jako závažný zdravotní problém a později se stala známou jako země s nejhorší expozicí obyvatelstva vodě kontaminované arsenem na světě,“ píše se ve studii, kterou publikoval odborný magazín Risk Management and Healthcare Policy.

Foto: Topi Pigula

Čaj můžete mít z převařené vody, ale hrnek mohl být umytý ve splašcích

Podle americké CIA, která vede World Fact Book, neboli Světovou knihu faktů, což je pravidelně aktualizovaný atlas světa, žije v Bangladéši v roce 2023 odhadem 167 184 465 obyvatel. I Američané hlásí, že „znečištění vody, zejména v rybářských oblastech, je důsledkem používání komerčních pesticidů; podzemní voda je kontaminována přirozeně se vyskytujícím arsenem.“

Aby i lidé negramotní věděli, která studna bere vodu povrchovou a která hlubinnou, byly studny odlišeny barevně. „Jsou tady studny červené a modré. Jedny berou vodu z povrchových zdrojů kontaminovaných bakteriemi a dalším biologickým znečištěním, druhé jsou z hlubokých vrtů, které obsahují vodu z arzenem,“ řekl mi před lety doktor Moskala, zubař, který ale zároveň v bangladéšské Dháce působil jako křesťanský misionář. Faktem je, že na venkově byly studny zrezivělé a barva oprýskaná, takže se nedalo poznat, jakou vodu poskytují.

Foto: Topi Pigula

Jak zdravá je asi voda z Brahmaputry?

Arsen, respektive oxid arsenitý (arsenik) se v minulosti proslavil jako prostředek pomáhající travičům zbavit se svých nepřátel. Arsen mění buněčný metabolismus a otrava je poměrně akutní a bolestivá. „Projevuje se bolestmi břicha, průjmy, nevolností, nadměrným sliněním, zvracením, motáním hlavy a poruchami vědomí. Poměrně často se objevuje rozpad červených krvinek (hemolýza).

Arsen způsobí poškození základních životních orgánů, akutní intoxikace může skončit kómatem a smrtí,“ věnuje se otravám tímto jedem na svých medicínských stránkách MUDr. Jiří Štěpánek. Mezi těmi, kdo měly být arsenem zlikvidováni, patří třeba římští císaři Claudius a Augustus. A dlouhodobě se jím tráví, původně na doporučení WHO, která chybovala, bangladéšští vesničané.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz