Hlavní obsah
Zdraví

Jak probíhá otrava václavkami? Toto je osobní zkušenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JJ Harrison / wikipedia commons / GFDL 1.2

Václavka druhu Armillaria hinnulea

Podzim charakterizuje prudký růst václavek. Jenže při jejich přípravě je nutné být opatrný. Takhle probíhala jedna konkrétní otrava.

Článek

Říká se, že osobní zkušenost nic nenahradí. Je to pravda, nicméně tuhle zkušenost bych nikomu nepřál. Nicméně naučila mě něco o termolabilních toxinech a jedovatosti václavek.

Prostě povařit

„Syrové houby obsahují termolabilní toxiny, tyto toxiny lze zničit správnou tepelnou úpravou. Nejznámější je václavka obecná, která je za syrova toxická a po nesprávné tepelné úpravě se projeví gastrointestinální obtíže,“ píše v diplomové práci Denisa Kohoutová. Termolabilní znamená, zjednodušeně řečeno, teplem se rozkládající. Václavky (houby rodu Armillaria) patří mezi rozkladače dřevní hmoty a proto se dají najít na pařezech nebo v úpatí dřevin.

Foto: Maja Dumat / wikimedia commons / CC BY 2.0

Václavka druhu Armillaria ostoyae

„Plodnice václavky obecné jsou jednoleté a rostou nejčastěji v bohatých trsech v pozdním létě a hlavně na podzim. Hromadný výskyt bývá v září a říjnu,“ píší fenomenální čeští mykologové F. Balabán a F. Kotlaba Atlase dřevokazných hub. V jedné větě se dá říct, že na podzim na pařezech rozroste bohatství václavek, které jsou za syrova jedovaté. Jenže nejen za syrova.

Průběh otravy

Byli jsme tři kluci, trampové na víkendovém pobytu v lese. Václavek bylo dost a my měli jak kotlík, tak koření, takže od myšlenky k činu nebylo daleko. Z václavek se měl stát houbový guláš, tedy směs plechovkového guláše s mocnou dávkou václavek. Povařit, dochutit a je to. Prostě žádná raketová věda ani velké gurmetské umění. Jenže ve spěchu spíš než důkladným povařením prošly houby jen větším ohřátím, které nestačilo k tomu, aby se toxiny rozložily. „Houby jsou všeobecně těžce stravitelné a záleží na vnímavosti jedince, velkou roli hraje i množství požité houby. Václavky je důležité důkladně tepelně upravit, a to alespoň 15 – 20 minut, teprve poté jsou houby jedlé a neškodné. Dochází k průjmům, zvracení, nevolnosti a bolestem břicha,“ dodává podrobnosti D. Kohoutová.

Zprvu to vypadalo, jako přejedení těžkou stravou. Pocity těžkosti, které člověk zná, když se nezřízeně přecpe. Ty ovšem trávením neustupovaly, naopak se přidaly bolesti břicha následované silným průjmem, který se střídal se silným dávením. Tělo se zřejmě bránilo, seč mohlo. Podobný stav trval několik nočních hodin. I když jsou po tepelné úpravě václavky obecně považovány za jedlé, tak materiál Mushrooms traded as food uvádí, že i důkladně uvařené václavky (bez rozlišení konkrétních druhů, jichž je několik desítek) mohou někdy způsobit intoxikaci s gastrointestinálními poruchami.

Poznámka nakonec. Argument, že mohlo jít o alergickou reakci, byl vyvrácen tím, že jsme stejně dopadli všichni, kteří jsme tehdy václavky pozřeli. Vlivem dehydratace, prudkého zvracení a průjmům jsme během noci shodili několik kilogramů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz