Hlavní obsah
Věda

Jak udělá parazit z vlka vůdce smečky? Pozmění mu mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Když parazitická Toxoplasma gondii skončí ve vlkovi, tak skončí v nesprávném těle.

Ani vlk, ani člověk není pro parazitického prvoka cílovým organismem. Přesto oběma mění chování.

Článek

Přestože definitivním hostitelem parazitického prvoka Toxoplasma gondii jsou kočkovité šelmy, přechodným se může stát jakýkoli teplokrevný obratlovec, včetně vlků a lidí. A působí jak na vlky, tak na lidi, velmi bizarním způsobem.

O vlcích…

Trvalo 26 let než došlo k vyhodnocení dat o vlcích pohybujících se v Yellowstonském národním parku. Dlouhodobé sledování nebylo prvoplánově zaměřeno na to jak a zdali vůbec ovlivňuje vlčí chování. Přírodovědci v Yellowstone sledovali zejména vztah šelma a kořist a případné šíření vlčích patogenů. Parazit se v případě vlků dostal do nesprávného těla, neboť pravděpodobnost, že vlčí tělo bude sežráno kočkovitou šelmou se blíží nule, nicméně přítomnost parazita má na vlky nebývale velký účinek.

Nakažení jedinci mají až 46× větší šanci, že se stanou vůdci smečky. Možná kvůli zvýšené smělosti a odvaze, která je s touto nemocí běžně spojována. Vůdce vlčí smečky musí být agresivnější a dokázat, že on má být vyvoleným. Výzkum ukázal, že infikovaní jedinci dříve opouštějí svou smečku a častěji se stávají jejími vůdci. Zatímco nenakažení samci zůstávají se smečkou až 21 měsíců, nakažená vlčata jí opouštějí už po půl roce.

… a lidech

V ČR je na specifické protilátky pozitivní přes 20 % osob a to včetně autora tohoto textu. Dvacetiprocentní nákaza je to, co je bezpečně prokázáno, skutečné procento nakažených bude o dost vyšší, běžně se píše o třetině populace. Prvok má speciální enzym, který u člověka, ale zřejmě i u jiných savců, vyplavuje do mozku větší množství dopaminu. Tento hormon je neuropřenašeč a znají ho kromě jiného lékaři zabývající se léčbou schizofrenie. Člověk se zdravě vyvinutou imunitou s nákazou nemá problém, výjimkou jsou těhotné ženy, u kterých je riziko ohrožení plodu. V případě plodu se totiž o imunitě moc mluvit nedá.

Navíc je ve hře i změna pohlaví dítěte, ovšem v jiném, než dnes „genderově“ vnímaném slova smyslu. „Ženám nedávno nakaženým toxoplazmou se častěji rodí synové, zatímco nakaženým již dlouhou dobu spíše dcery. Stejný efekt byl pozorován i u experimentálně nakažených myší a je poměrně silný. Ukázalo se např., že výskyt toxoplazmózy u těhotných žen v jednotlivých zemích silně koreluje s poměrem novorozenců mužského a ženského pohlaví v příslušných státech,“ objasňuje v časopise ŽIVA profesor Jaroslav Flegr, který toxoplazmózu dlouhodobě studuje.

„Lidé s tímto parazitem jsou nepořádní a méně spolehliví, často jsou i nedochvilní. Mají také nižší potřebu vyhledávat nové podněty, nemusejí například každý rok na dovolenou vyrazit jinam, ale spokojí se s osvědčeným místem. Zajímavé jsou rozdíly mezi pohlavími – zatímco nakažené ženy více dbají o svůj zevnějšek, muži jej zanedbávají,“ napsala Tereza Bušová v online magazínu Univerzity Karlovy. Nakažená myš, stejně tak jako člověk, je pomalejší. Vlkům, kteří aspirují na šéfa smečky to evidentně nevadí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz