Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak udělat lepší presso? Záleží na množství statické elektřiny během mletí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Topi Pigula

Hrneček plný kávové chuti

Vědecký pokus ukázal způsob, jak ze stejného množství namleté kávy získat víc chuti.

Článek

Technicky nejde o žádný extra složitý trik, k němuž by bylo potřeba složité sofistikované vybavení. Jednoduchým zvlhčením kávy před mletím můžete získat zcela nový chuťový profil svého oblíbeného nápoje.

Elektřina mezi kávovými zrny

Základem triku je snížení statické elektřiny během mletí. Při mletí se kousky kávových zrn o sebe třou, což produkuje statickou elektřinu. V nadsázce lze připomenout tření ebonitové tyče liščím ohonem. Třením prostě vzniká statická elektřina, jenže pokud do procesu přidáte vlhkost, její množství se sníží.

Foto: Světlana Olejáková

Kávové bobule na plantáži Panamě

„Výzkumníci měřili množství statické elektřiny produkované při mletí různých komerčně a po domácku pražených kávových zrn, která se lišila podle faktorů včetně země původu, způsobu zpracování, barvy pražení a obsahu vlhkosti. Porovnávali také vliv hrubosti mletí na množství vyrobené elektřiny,“ udává server Eurekt Alert.

Důkaz měřením

Měření neprokázala žádnou souvislost mezi množství vzniklé statické elektřiny a kávou z hlediska jejího původu či metodou zpracování (sběr ruční či strojový). Zato se prokázala jasná souvislost mezi hrubosti mletí a silou pražení (barvou upražené kávy, obsahem vody a velikostí rozemletých kousků kávových zrn.

„Méně elektřiny se vyrobilo, když měla káva vyšší obsah vnitřní vlhkosti a když byla káva namleta na hrubší stupeň. Světlé pražení produkovalo méně náboje a tento náboj byl s větší pravděpodobností kladný, zatímco tmavší pražení– které také bývají sušší – se nabíjely záporně a produkovaly více celkového náboje,“ vyplývá ze studie na níž se podílelo 11 autorů a byla publikována v odborném magazínu Matter.

„Kromě možných technologických aplikací ukazuje, že přídavek vnější vody současně potlačuje povrchový náboj a shlukování mleté kávy a má za následek k výrazně odlišné dynamice toku kávy ve formátech espressa, což povede k výrazně odlišným chuťovým profilům a větší koncentraci kávy,“ vysvětlují její autoři.

Foto: Topi Pigula

Zkuste těsně před mletím kávu trochu zvlhčit

Otázkou je, zdali složitá vědecká bádání mají nějaký konkrétní výsledek pro domáckou přípravu kávy. Zdá se, že ano. Při mletí kávy v běžném mlýnku doma stačí kávu trochu zvlhčit, například rosičkou na kytky. Sami pak uvidíte, respektive vychutnáte, zdali se váš běžný chuťový profil kávy změnil či nikoliv.

Kávový byznys

O tom, že káva je velký byznys asi nikdo nepohybuje. Nakonec ho všechen zaplatí kávomilové, kteří si dopřejí kávu v kavárnách, doma u televize nebo za chůze do práce. Systém coffee on go je čím dál rozšířenější. Kdyby tomu tak nebylo, nebudou vznikat další a další kavárny (což já osobně vítám). Jen v USA byznys s kávou hodnotu 343,2 miliard dolarů, což činí zhruba 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Na to, že jde „jenom o kafe“ je to slušná částka.

Anketa

Melete si doma kávu sami nebo kupujete již umletou?
Melu si kávu sám/sama
94,6 %
Kupuji už umletou kávu nebo používám připravené kapsle do kávovaru
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Pokud jste milovník kávy, máte šanci na jednoduchý pokus, který ve výsledku může vést k novému zážitku z kávového rituálu. V případě kaváren tak může vzniknout nový produkt, třeba „presso extra“ připravovaná tímto způsobem. Samozřejmě za příplatek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz