Článek
Technicky nejde o žádný extra složitý trik, k němuž by bylo potřeba složité sofistikované vybavení. Jednoduchým zvlhčením kávy před mletím můžete získat zcela nový chuťový profil svého oblíbeného nápoje.
Elektřina mezi kávovými zrny
Základem triku je snížení statické elektřiny během mletí. Při mletí se kousky kávových zrn o sebe třou, což produkuje statickou elektřinu. V nadsázce lze připomenout tření ebonitové tyče liščím ohonem. Třením prostě vzniká statická elektřina, jenže pokud do procesu přidáte vlhkost, její množství se sníží.
„Výzkumníci měřili množství statické elektřiny produkované při mletí různých komerčně a po domácku pražených kávových zrn, která se lišila podle faktorů včetně země původu, způsobu zpracování, barvy pražení a obsahu vlhkosti. Porovnávali také vliv hrubosti mletí na množství vyrobené elektřiny,“ udává server Eurekt Alert.
Důkaz měřením
Měření neprokázala žádnou souvislost mezi množství vzniklé statické elektřiny a kávou z hlediska jejího původu či metodou zpracování (sběr ruční či strojový). Zato se prokázala jasná souvislost mezi hrubosti mletí a silou pražení (barvou upražené kávy, obsahem vody a velikostí rozemletých kousků kávových zrn.
„Méně elektřiny se vyrobilo, když měla káva vyšší obsah vnitřní vlhkosti a když byla káva namleta na hrubší stupeň. Světlé pražení produkovalo méně náboje a tento náboj byl s větší pravděpodobností kladný, zatímco tmavší pražení– které také bývají sušší – se nabíjely záporně a produkovaly více celkového náboje,“ vyplývá ze studie na níž se podílelo 11 autorů a byla publikována v odborném magazínu Matter.
„Kromě možných technologických aplikací ukazuje, že přídavek vnější vody současně potlačuje povrchový náboj a shlukování mleté kávy a má za následek k výrazně odlišné dynamice toku kávy ve formátech espressa, což povede k výrazně odlišným chuťovým profilům a větší koncentraci kávy,“ vysvětlují její autoři.
Otázkou je, zdali složitá vědecká bádání mají nějaký konkrétní výsledek pro domáckou přípravu kávy. Zdá se, že ano. Při mletí kávy v běžném mlýnku doma stačí kávu trochu zvlhčit, například rosičkou na kytky. Sami pak uvidíte, respektive vychutnáte, zdali se váš běžný chuťový profil kávy změnil či nikoliv.
Kávový byznys
O tom, že káva je velký byznys asi nikdo nepohybuje. Nakonec ho všechen zaplatí kávomilové, kteří si dopřejí kávu v kavárnách, doma u televize nebo za chůze do práce. Systém coffee on go je čím dál rozšířenější. Kdyby tomu tak nebylo, nebudou vznikat další a další kavárny (což já osobně vítám). Jen v USA byznys s kávou hodnotu 343,2 miliard dolarů, což činí zhruba 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Na to, že jde „jenom o kafe“ je to slušná částka.
Anketa
Pokud jste milovník kávy, máte šanci na jednoduchý pokus, který ve výsledku může vést k novému zážitku z kávového rituálu. V případě kaváren tak může vzniknout nový produkt, třeba „presso extra“ připravovaná tímto způsobem. Samozřejmě za příplatek.