Hlavní obsah
Věda

Kdyby vás zajímalo, co je to život…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Pářící se šidélka - vzniká budoucí život

Co je to život? Na první pohled vypadá otázka snadno zodpověditelná. Ovšem nositel Nobelovy ceny Paul Nurse na 160 stranách své knihy ukazuje, že tak jednoduché to zase není.

Článek

Dovolte mi úvodem jednu školní vzpomínku. Myslel jsem si, že čím je organismus složitější, a „nejsložitější“ byl v tehdejším pojetí člověk, tím je učivo o něm těžší. Nejjednodušší je buňka. Jenže jak se ukázalo, pochopit buňku bylo pro mě těžší než pochopit člověka, složeného z 50–700 bilionů buněk.

Buňka, gen, evoluce, život jako chemie, život jako informace. To jsou kapitoly, na nichž se Paul Nurse snaží vysvětlit, co je to život a kde se tady vzal. A nejde o nijak lehký úkol, neboť vědci dodnes nemají jednotnou a obecně uznávanou definici toho, co je to vlastně život. Typickým příkladem je vir, který se bez existence cizí buňky nedokáže množit, a tím popírá jednu, ale nikoliv jedinou, podmínku existence životních forem.

Pro pochopení Nurseho knihy je nutné zvládat základy středoškolské biologie, byť je psána čtivým způsobem. „Kdybychom vzali buňky jedné parazitické bakterie, která napadá močový měchýř, naskládaly by se jich vedle sebe do 1 milimetru celé tři tisíce. Pokud rádi snídáte vajíčka, uvědomte si, že jeden celý žloutek je jedna jediná buňka,“ vysvětluje Nurse obrovskou variabilitu velikostí buněk.

Foto: Topi Pigula

Vajíčko se dvěma žloutky

Genetikou vysvětluje Nurse dědičnost a fungování organismu. „Geny instruují buňky, jak mají vyrábět bílkoviny.“ Tak zní základní poselství kapitoly, které je dál podrobněji vysvětleno včetně toho, proč se organismus mění vlivem mutací. „Jakmile se mutace (chyba v přepisu genu) objeví, mohou dát vzniknout odlišným formám genů.“ To už je krok směrem k evoluci.

Pro pochopení knihy je dobré znát, co je DNA, RNA, gen, genom, enzym. Autor sice tyto pojmy rozebírá, ale znalost pojmů se předpokládá a vyplatí. Finální odpověď na otázku, co je to život, se čtenář nedozví, ovšem po přečtení knihy by mu mělo být jasné, jak funguje. A to včetně jeho samotného.

Foto: Topi Pigula

Brouk stehenáč zelenavý na květu vlčího máku

Pokud poznáme unikátnost a složitost procesu zvaného život, o to více si uvědomíme jeho křehkost a nutnost ho chránit. „Pokud víme, jsme my lidé jedinou formou života, která si tuto hlubokou provázanost (veškerých životních forem) uvědomuje a přemítá, co všechno z toho plyne. To nám ukládá mimořádnou zodpovědnost za život na této planetě,“ píše autor v posledních řádcích své knihy. Bohužel reálný stav lidského chování ukazuje, že o život nám sice jde, ale nějak zvlášť nás to, na rozdíl od zachování pohodlí a dostatečné míry konzumu, netrápí.

Nurse P.: Biologie v pěti lekcích: Co je život?, 160 stran, Praha, 2021, nakl. Dokořán, ISBN 978-80-7675-013-5

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz