Hlavní obsah
Věda

THC v kostech: Důkaz středověkého užití psychedelického konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Abel Amos / wikimedia commons / public domain

Konopí s obsahem THC

Molekuly THC zachycené ve středověkých kostech dokládají jeho nejstarší využití pro psychoaktivní účely v Evropě.

Článek

Zatímco dnes je konopí spojováno zejména se psychotropními účinky a bojem za legalizaci jeho užití, v minulosti se podobné problémy rozhodně nejevily jako zásadní.

Už v biblických dobách

Chemické důkazy uveřejněné ve studii Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University dokládají, že se používalo k vykuřování sakrálních prostor už na biblických místech. „Z celého starověkého Blízkého východu a z celého světa víme, že mnoho kultur používalo halucinogenní materiály a přísady, aby se dostaly do nějakého druhu náboženské extáze,“ řekl hlavní autor Eran Arie z jeruzalémského muzea.

Pomiňme teď jeho „běžné“ využití jako technické rostliny, kdy se z vláken vyráběly textilie (a to včetně našeho území, jak dokládají některé lidové písničky) a zdržme se jeho „psycho“ využití v Evropě. Jenže konopí není evropská rostlina. „Nejstarší konopí bylo do Evropy pravděpodobně introdukováno nomádskými kočovnými kmeny ze střední Asie,“ píše ve své diplomové práci Kateřina Tejkalová.

Z krve do kostí

„Molekuly léčivých rostlin lze toxikologickou analýzou detekovat i staletí po smrti jedince,“ uvedl Gaia Giordano z univerzity v Miláně v Itálii, který se podílel na výzkumu kostí osob pohřbených v létech 1638–1697. Právě u nich se našla molekuly tetrahydrokanabinolu (THC) proslaveného jako látka měnící psychiku jedince. Aby bylo možné tyto molekuly z kostí získat, musí do nich doputoval s krví. THC v krevním řečišti tedy vyžaduje aktivní užívání psychoaktivních odrůd a druhů konopí.

Zjednodušeně řečeno, zkoumané kosti z nemocniční krypty v Miláně patří osobám, které měli THC v krvi. A nejde o žádnou nadsázku, nýbrž o změřený fakt. Stáří kostí bylo potvrzeno pomocí radiokarbonového datování, k identifikaci jednotlivých složek vědci využili hmotnostní spektrometrii v kapalném roztoku, což je běžně používaný způsob pro určení chemické struktury molekul.

Využití konopí pro změnu psychiky by nemělo být žádným překvapením. Číňané, kteří se ke konopí díky své geografické poloze dostali mnohem dříve, ho užívali už před 2 500 lety. Spolu s rostlinou migrovaly i znalosti o jejím využití. Podobně to bylo i s tabákem, který k nám připutovalz Ameriky. Ve Střední Americe si kouření užívali Mayové už v 5.-6. století našeho letopočtu, tedy dávno před tím, než na kontinent připluli první Evropané.

Anketa

Byli byste pro legalizaci konopí určenou k léčebným účelům?
Ano, současné restrikce komplikují život lidem, kterým konopí zdravotně pomáhá
97,7 %
Ne, pod rouškou „zdravotního“ využití by se konopí snadno dostávalo i k lidem, kteří ho ze zdravotních důvodů nepotřebují.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Konopí má tradici

Konopí látka měnící vědomí tak má i v Evropě stovky let dlouhou tradici. Ovšem vzhledem k tomu, že analyzované kosti pocházely z nemocniční krypty, není vyloučené, že šlo spíše o léčebné než rekreační využití THC. Aktuálně vedené spory o legalizaci konopí ostatně právě jeho léčivé účinky používají jako projektil mající prorazit štíty odpůrců. Než k tomu dojde (pokud k tomu dojde), budou si „domácí léčitelé“ dál pěstovat konopí tajně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz