Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kudlanky: Tajemství bezhlavého sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Kudlanka nábožná na kopci Radobýl nad Litoměřicemi

O kudlankách se říká, že během milování ukousnou partnerovi hlavu. Proč to dělají a proč to čím dál častěji můžete pozorovat i u nás?

Článek

Podle hlášení mapy rozšíření v databázi biolib.cz zabrala kudlanka většinu Česka. Nálezy zatím chybí zejména v jihozápadní části republiky, ovšem při současném vývoji klimatu je jen otázkou času, než se objeví i tam. Není vyloučeno, že kudlanka nábožná už tam je, jen ji zatím neobjevil nikdo, kdo by nález do databáze zapsal. Ne všichni ji totiž poznají. Na nádraží v Malých Žernosekách se v neděli 24. 9. 2023 skupina turistů podivovala nad „divným broukem“ (ve skutečnosti patří kudlanka mezi rovnokřídlé podobně jako kobylka či saranče). Jenže na Litoměřicku už se jedná o tak běžného tvora, že se občas objeví i v bytech, kam nechtíc naletí z okolních luk. Běžně se dá najít například na kopci Radobýl nad Litoměřicemi. Ovšem nejedná se o invazní druh, naopak kudlanky jsou taky doma. Jen je poslední doby ledové zatlačily do nejteplejších částí republiky, konkrétně na jižní Moravu, odkud se pomalu vracejí zpět.

Foto: Topi Pigula

Kudlanka na Litoměřicku

Bezhlavý sex

„Jak je známo, samice bývají agresivní a samce často sežerou dřív, než dojde ke spojení. Opačným, ale častým problémem, je zase nezájem samce o samice,“ píše Lenka Benediktová v diplomové práci zaměřené na chov kudlanek. Pokud by to byla obecně popisovaná zkušenost, měly by kudlanky problém s přežitím jako druh. Faktem je, že samice jsou mnohem žravější než samci a Benediktová doporučuje, aby samice měla při připuštění samce kořist v lapavých končetinách. Zjednodušeně se má do čeho zakousnout a chlapáka to nebude stát hlavu.

Foto: Danica Kočí

Kudlanka nábožná v Roudnici nad Labem

Jenže ztráta hlavy má obrovský reprodukční potenciál. Nervová ganglia, která mají kudlanky místo mozku, vysílají signály, že je potřeba i při ztrátě hlavy pokračovat v páření a někteří biologové udávají, že páření je v tomto případě kvalitnější. „V přírodě samice samce často sežere, protože není dostatečně nasycena, a tak velká kořist, jako je tělo samce, ji pomůže při tvorbě ootéky,“ udává Benediktová. Prostě se jí bílkoviny hodí při „výrobě“ vajíček.

Otočná hlava

Jak dokáže kudlanka ukousnout hlavu, když při běžné pářící poloze má samice samce na zádech. Umožňuje jí to unikátní vlastnost. Kudlanky dokáží otočit hlavu o 360 stupňů, aniž by přitom pohnuly tělem, což je trik, který samce v zajetí „vášně“ ohrožuje na životě.

Foto: Topi Pigula

Kudlanka na spáleništi nad indickým městem Karvar (jižní Indie, stát Karnataka)

Šíření kudlanky naznačuje, že se nejedná o ohrožený druh, což potvrzuje i Červená kniha Světového svazu ochrany přírody (IUCN). Celosvětově je kolem 2 400 druhů kudlanek, přičemž některé z nich skutečně vzácné a ohrožené jsou, ale naše kudlanka nábožná mezi ně nepatří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz