Hlavní obsah
Jídlo a pití

Milujete aroma vanilky? Pozor, nachází se ve výměšku bobřích análních žláz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Steve / wikipedia commons / CC BY-SA 2.0

Čichli jste si někdy k bobřímu zadku? Byli byste překvapeni příjemnou vůní připomínající vanilku.

Vanilín, který na vanilce milujeme, se nachází v luscích orchideje Vanilla planifolia. Ale podobné aroma se extrahuje z pilin nebo sekretu bobřích análních žláz.

Článek

Možná to zní nechutně, ale je to tak. Výměšek análních žláz, jimiž si bobři značkují své teritorium, se nazývá kastoreum a kromě jiného se používá k výrobě parfémů, osvěžovačů vzduchu, cukrovinek nebo k ochucení cigaret. V nadsázce se dá říct, že milovníci „vanilkového“ dýmu by podobného zážitku mohli dosáhnou čichání k bobří zadnici. Tedy pokud by u toho žvýkali tabák.

Aroma ukryté pod bobřím ocasem

Jedním z důvodů, proč výrobci pochutin s vanilkovým aroma hledají stejně chutnající nebo vonící náhražky je vysoká cena vanilky. Podle analýzy mordorinteligence.com globální trh s vanilií byl v aktuálním roce oceněn na 886,5 milionů dolarů a očekává se další růst. Kastoreum má o něco řidší konzistenci než je melasa a vůní skutečně připomíná vanilku. Laik ve zmrzlině nebo tabáku záměnu nepozná. Je vůbec možné při současných přísných hygienických normách dát něco podobného do jídla? Vlastně bez problémů ano.

Foto: H. Zell / wikipedia commons / CC BY-SA 3.0

Kastoreum bobra kanadského

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uznal kastoreum jako bezpečné. Mnohdy se tedy ve složení nedočtete, co vám vlastně po vanilce voní, stačí napsat „přírodní aroma“, což skutečně z hlediska logiky řitní žlázy bobra jsou. „Extrakt z kastorea je přírodní produkt připravovaný přímou horkou extrakcí kastorea, sušených a macerovaných pachových žláz ricinového váčku (a jejich sekretů) ze samce nebo samice bobra. Hojně se používá v parfumerii a minimálně 80 let se přidává do potravin jako chuťová přísada. Jak Asociace výrobců příchutí a extraktů (FEMA), tak Food and Drug Administration (FDA) považují extrakt z kastorea za obecně uznávaný jako bezpečný (GRAS). Studie akutní toxicity na zvířatech naznačují, že extrakt z kastorea je netoxický při orálním i dermálním podání a není dráždivý ani fototoxický pro kůži. Při testech na lidech nebyla pozorována senzibilizace kůže,“ píše se v odborné studii v American Journal of Toxicology.

Foto: Topi Pigula

Vanilka z pražské botanické zahrady

„Castoreum extrakt má slabou antibakteriální aktivitu. Dlouhodobé používání výtažku z kastorea jako dochucovací a vonné složky nevedlo k žádným zprávám o nežádoucích reakcí u lidí. Na základě těchto informací nepředstavuje dlouhodobá expozice extraktu kastorea v nízké hladině zdravotní riziko,“ doplňuje studie.

Bez bobra není kastoreum

Jednou z troufalých myšlenek je „dojení“ bobrů za účelem získání vonné esence, což by mohlo vést k jejich zvýšeného ochraně. Z mrtvého bobra či z přirizeného prostředí vyhnaného bobra nikdo žádné kastoreum nedostane. Po jeho vymizení z české krajiny se česká šlechta pokusila o jeho chov. Byl totiž považován za lahůdku a jeho maso se coby zvířete mohlo jíst i během půstu. Byl totiž díky svému vodnímu způsobu života považován za maso podobné rybímu a ryby byly běžným postním pokrmem. O chov se mimo jiné pokusil kníže Josef Adam zeSchwarzenberka, který nechal přivézt bobry do umělého chovu v Červeném Dvoře u Krumlova. První bobr se tam objevil roku 1773, poslední zemřel bez potomků v roce 1849. Aktuálně se tento hlodavec znovu na naší krajiny úspěšně vrací. Zaznamenaný je v celé řadě měst včetně velkých měst jako je Brno nebo Ústí nad Labem. Přesto je stále „bobří vanilka“ je extrémně vzácnou komoditou.

Foto: Malcolm Manners / wikipedia comons / CC BY 2.0

Vanilla planifolia - květ

Vanilla planifolia

Vanilka je druh orchideje s centrem původního rozšíření ve Střední Americe od Mexika po Kolumbii. Přirozeně roste v zalesněných oblastech ve výškovém rozmezí 150 – 900 m. n. m., nicméně při vhodné péči se jí daří i ve sklenících střední Evropy. Důkazem budiž krásný jedinec v pražské botanické zahradě ve skleníku Fata Morgana. Vanilínem si ochucovali svůj „nápoj bohů“, jak nazývali čokoládu, Mayové i Aztékové. Tuto stálezelenou tropickou liánu s kožnatými listy Světový svaz ochrany přírody (IUCN) řadí mezi ohrožené druhy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz