Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Miliardový medvěd. Praha ví, jak utratit peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Awith / wikipedia commons / CC BY-SA 4.0

Lední medvěd s kořistí

Lední medvěd má mít novou ubikaci za víc než miliardu.

Článek

To, že místo 870 milionů má stát pavilon pro ledního medvěda 1,2 miliardy, není až takovým překvapením. Ceny práce i stavebních materiálů prudce vystřelily nahoru. Navíc není jisté, zdali je i tato cena konečná, neboť zdražovat se bude pořád a vždycky se mohou vyskytnou nenadálé komplikace vyžadující více práce. Je nový pavilon pro ledního medvěda to, co pražská zoo či město Praha potřebuje postavit nejvíce?

Je medvěd hit?

Je lední medvěd natolik atraktivní zvíře, aby se z městského rozpočtu utratila více než miliarda? Současné vedení pražské zoo si myslí, že ano, minulé, že jde o zhýralou investici. Představitelé zoologické zahrady argumentují téměř stoletou tradicí chovu a havarijním stavem prostor, které se pro medvědy otevřely v roce 1933, zdejší chov započal o rok dříve a ve zdejších prostorách se povedl první umělý odchov tohoto druhu na světě. Je tedy na co navazovat a z minulosti se čím chlubit.

Foto: Topi Pigula

Lední medvědi v zoo

V letošním roce bylo nutno z etických důvodů (onkologické onemocnění) usmrtit samici Bertu a Tom, zbylý samec, tak osiřel. Z hlediska stavby nového medvědince by to byla spíše dobrá situace. Jeden medvěd se dá snáze ubytovat do náhradních prostor během případné výstavby.

Pro Český rozhlas ředitel zoo Miroslav Bobek uvedl, že „od 80. let 20. století klesly počty ledních medvědů v zoologických zahradách na polovinu“. To může být pravda, jenže důvodem je mimo jiné to, že lední medvědi jsou z hlediska zahrad náročná zvířata. Náročná na prostor i potravu. A na rozdíl od pand pro fajnšmekry, velemloků pro znalce či opic pro děti, nejsou lední medvědi až takovým tahákem.

Foto: Topi Pigula

Lední medvěd pod hladinou v pražské zoo

„Lední medvědi zde budou mít k dispozici dva rozsáhlé expoziční výběhy s bazény, které nabídnou návštěvníkům různé pohledy pod hladinu i nad ni. Zázemí budou tvořit odstavný výběh a hlavně stavebně oddělené ubikace umožňující vytvořit samici oázu absolutního klidu nezbytného pro úspěšný odchov mláďat,“ informovala zoo na svých stránkách.

To v praxi znamená zajištění nových samic, což znamená další výdaje. Otázkou je, zdali si Praha za více než jednu miliardu nemohla pořídit něco pro občany užitečnějšího. Třeba výstavbu či rekonstrukci nových bytů nebo zlepšení služeb či občanské vybavenosti.

Foto: Topi Pigula

Lední medvěd je pro zoo docela náročné zvíře

Jedním z důležitých poslání zoologických zahrad je i ochrana ohrožených druhů. Se změnou klimatu se sice ledním medvědům podmínky mění k horšímu, nicméně jeho záchrana ledních medvědů coby druhu v zoologických zahradách není zrovna nosná myšlenka. Lední medvěd je lední proto, že žije na arktickém ledu a nikoliv na pražském betonu, zvláště pokud se bude svět dál oteplovat. Jen těžko se s ledním medvědem bude opakovat úspěšný scénář koní Převalského, které pražská zoo dostala zpět na mongolské divočiny.

Praha je drahá

Pražské zoologické zahradě je nutno přiznat, že umí opravdu udělat návštěvnicky atraktivní expozice a dostat do nich vskutku zajímavá a vzácná zvířata. V době planých čínských slibů Miloše Zemana se už připravovala stavba ubikací pro pandy velké. Ikoničtí černobílí „medvídci“ (ve skutečnosti s medvědy nejsou pandy příbuzné) se nakonec v rámci „pandí diplomacie“ do Prahy nedostaly. Ale je tam například velemlok, který se z nepochopitelných důvodů nesmí fotit. Atraktivní a vzácní jsou i obří ještěři varani komodští nebo celá řada zajímavých ptáků v Rákosově pavilonu. Vstupné, které je zhruba stejně vysoké jako v západní Evropě, tak dává smysl, byť v přepočtu na kupní sílu je vlastně výrazně dražší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz