Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mohou Duškoviny zabíjet? První oběť už známe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála, wikipedia commons, CC BY-SA 2.5

Jaroslav Dušek: piju cement, nenechám se očkovat a za rakovinu si můžete sami

Jaroslav Dušek se stal svým výrokem kolem rakoviny známější než učitel Saša z Pelíšků. Jenže zatímco Sašu poslali jeho studenti do patřičných míst, herec Dušek dál může šířit smrtonosné názory.

Článek

Hana Horká byla zpěvačka skupiny Asonance a její smrt byla náhlá, nečekaná a zbytečná. Dobrovolně se nakazila covidem, udělalo se jí špatně a po návratu z procházky se během deseti minut udusila, informoval iRozhlas na svém webu. Jan Rek, její syn, vidí jasnou souvislost mezi její smrtí a názory dezinformátorů, mezi které zařadil i antivaxera Jaromíra Duška. „Vím přesně, kdo za jejími názory stojí. Rok jsem to měl na talíři. Je smutné, že věřila víc cizím lidem než vlastní rodině,“ řekl v rozhovoru.

Aktuálně se vede debata o svobodě informací a potlačování „nepohodlných názorů“ v médiích a na sociálních sítích a zároveň ve snaze o čtenost si média zvou k rozhovorům o odborných tématech lidí z naprosto odlišných oborů. Co může říct k léčbě rakoviny herec nebo ke koronaviru zpěvačka? V nadsázce se dá říct, proč se média neptají kardiochirurga, jak správně složit symfonii, či virologa, jak správně pojmout divadelní scénu.

Jaroslav Dušek ve svém videu ze dne 7. 4. 2020 doporučoval pití cementu, později naváděl k odporu vůči očkování a naposledy z jeho tvrzení vyplývalo, že za rakovinu nemohou zmutované buňky, ale negativní lidské myšlení. Před Duškovými videi varovalo i Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Každý má právo mít nějaký, byť nesmyslný názor. Ale úkolem médií je pohlídat, aby se podobným, život ohrožujícím názorům, nedostalo široké publicity.

Základem je složitost vědeckého poznání, které se těžko převádí k laické veřejnosti. Odpovědi na otázky z virologie a epidemiologie se neustále zpřesňují. Totéž platí o rakovině, kterou Jaroslav Dušek pravděpodobně neovládá tak jako divadelní umění. Jinak se projevuje leukémie a jinou léčbu potřebuje rakovina kostní dřeně či děložního čípku. Někdy je potřeba nasadit chemoterapii, jindy biologickou léčbu. To vše shrnou do věty „kdo umřel na rakovinu, ten to tak chtěl,“ není hrubé zjednodušení, ale kruté zesměšnění snahy o léčbu. Často zoufalé a z posledních sil.

Právě ona zoufalost stojí za poslouchání ezoterických nesmyslů, na kterých stojí celý průmysl lži. Tonoucí se stébla chytá, i kdyby oním pomyslným stéblem mělo být pití cementu, pojídání neúčinných potravinových doplňků nebo popíjení „informované vody“. Tou je obyčejná voda ozářená orgonem, prvkem, který neexistuje (neplést se vzácným plynem argonem). Ozáření jí má dodat specifické vlastnosti včetně neuvěřitelných léčivých účinků. Jenže když vám lékař řekne krutou diagnózu, stanete se tonoucím. A najednou se nablízku objeví pomyslné stéblo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz