Hlavní obsah
Názory a úvahy

Myslíte si, že je jídlo drahé? Asi ne dost, když ho pořád vyhazujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Dáme burger, to nás nezruinuje.

Prý nás velká drahota naučí šetřit. Zatím ale pořád tloustneme.

Článek

Celé nerozbalené kuře, bochník chleba pomalu obrůstající zelenkavou plísní, nerozbalené vánoční dárky i víc než kilogram bramborového salátu. To vše jsem před časem vytáhl z popelnice při sbírání podkladů pro článek. Plýtvání je důkazem toho, že alespoň část populace se má natolik dobře, že si může dovolit kupovat potraviny v takovém množství, které nespotřebuje a část vyhodí.

Spolu s pandemií obezity, která zachvátila bohatý svět, včetně Česka, to ukazuje na skutečnost, že slovo „bohatý“ v souvislosti s Českem rozhodně není přehnané. Světový atlas obezity udává, že do roku 2035 bude v Česku obézních 35 % populace, zatímco v Číně půjde jen o 18 %. Možná není fér srovnávat Česko s Čínou. Německo má mít v roce 2035 obézních 35 % obyvatel, tedy stejně jako u nás, zatímco „hamburgerová Amerika“ dotáhne obezitu na 58 %. Víc než polovina obyvatel USA bude obézních, což se velmi negativně projeví na pracovní výkonnosti i potřebě zdravotní péče. Tady do hry v USA vstupuje fakt, že ta je, pokud nemáte opravdu dobré pojištění, což něco stojí, extrémně drahá.

Foto: Topi Pigula

Pivo (prý) dělá hezká těla.

Lea Kubíčková z Mendelovy Univerzity v Brně na konferenci věnované plýtvání potravinami ve své prezentaci uvedla: „Abychom si to mohli lépe představit, tak jeden člověk v průměru vyhodí 251 rohlíků nebo 9 bochníků chleba.“ U ovoce a zeleniny je to 14 kilogramů na osobu a rok. Otázkou je, jak by dopadl výzkum při současných bizarně vysokých cenách paprik. „Cena vepřového masa je aktuálně oproti loňsku vyšší o třetinu, mléko zdražilo skoro o polovinu a za cukr teď Češi dají dvakrát tolik, co loni v březnu,“ vypočítává Jan Úšela v Deníku N, zatímco „výběrčí“ popelnic na sídlišti v Ústí nad Labem stále tahají potraviny. Prý pro králíky.

Foto: Topi Pigula

Chuťovka k pivu - zavařené vepřové

„Tento svět je rozdělen na zhruba tři typy států: ty, jejichž obyvatelstvo vynakládá spoustu peněz, aby netloustlo, ty, jejichž obyvatelstvo jí, aby žilo, a ty, jejichž obyvatelé nevědí, odkud se vezme další jídlo,“ píše David S. Landes v knize Bohatství a bída národů. „Obezita ohrožuje 18,5 % Čechů, z toho téměř 20 % mužů a 18 % žen, mírnou nadváhou trpí 47 % mužů a 33 % žen. Průměrná hodnota BMI (indexu tělesné hmotnosti) obyvatel České republiky dosáhla 25,2, což je těsně nad horní hranicí normální zdravé váhy,“ uvádí Český statistický úřad. Kdo ví, třeba lék na deprese z drahoty potravin tkví v obyčejném stoupnutí si na váhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz