Hlavní obsah
Aktuální dění

Nizozemská vláda vs. Extinction Rebellion: Vodní děla v akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Kdo blokuje dopravu a komplikuje lidem život, ten riskuje zatčení.

Blokovali silnici, byli zmáčeni a zatčeni. V Nizozemí má zákon a pořádek jasná pravidla.

Článek

Nasazení vodních děl je u nás díky komunistickým represím vnímáno mnohem kontroverzněji než na západě. Nejnověji byla v Nizozemsku použita proti lidem blokujícím dopravu.

Právo a pořádek

Nizozemská vláda poskytuje dotace na fosilní paliva, což zásadně vadí příslušníkům aktivistické organizace Extinction Rebellion, kteří zablokovali dálnici k Haagu a vyhrožovali, že v blokádě budou protestovat „každý den“, dokud vláda nezruší všechny dotace na fosilní paliva. Požadavek je to nereálný, zrušení dotací je, i kdyby se k tomu vláda rozhodla, legislativně zdlouhavý proces. Demonstranti „ve jménu dobra“ , blokováním přepravy zboží a osob poškozují normální provoz země.

Nepřijít kvůli demonstrantům včas do práce či na důležitou schůzku, nebo nedopravit rychle se kazící zboží může být pro konkrétní lidi skutečný problém. Respekt vůči demonstrujícím ani vůli klimatickou situaci řešit to nijak nezvýší. Zvláště když se otázkami klimatu desítky let zabývají vědecké ústavy a výsledky jejich práce jsou veřejně dostupné.

„Po několika hodinách se do davu zapojila policie, která použila vodní děla a některé demonstranty zatkla,“ píše server Euronews. Zatímco demonstranti tvrdí, že bojují za záchranu planety a argumentují klimatickými změnami, nizozemská policie jedná v zájmu svých občanů a snaží se vrátit normální provoz na dálnici, ke kterému je určena. Policie proto sáhla k jednoduchému, byť násilnému řešení. Jinak řečeno, dělala svou práci.

Jsou to ekoteroristé?

Jedna z definic terorismu zní: Terorismus je užití násilí nebo hrozby násilím za účelem zastrašit protivníka a dosáhnout politických (případně politicko-náboženských) cílů. Terorismus, včetně toho státního, které aktuálně předvádí Rusko, spojujeme s přímým násilím (tzv. Islámský stát, Al Kaidá, severoirská IRA, španělská ETA). Definice krásně sedí i na útok na americký Kapitol, jež měl zvrátil výsledek amerických voleb. Ovšem demonstranti, kteří se přilepí k silnici nebo přiváží ke stromu, páchají násilí maximálně sami na sobě. Zejména, pokud použití opravdu kvalitní lepidlo a hrozí jim amputace ruky. Nicméně nelze popřít, že způsobují národohospodářské škody a mnoha lidem komplikují život.

Pláčí dobře, ale na špatném hrobě

Nizozemsko skutečně patří mezi země, které fosilní paliva dotačně podporuje. Nová studie odhaduje výši nizozemských dotací na fosilní paliva na 37,5 miliardy eur ročně. Bizarní je, že část dotací, konkrétně 6,7 miliardy eur, jde do lodní dopravy, která je obecně pokládána za velmi ekologickou a zároveň má pro ni Nizozemí dlouhodobě vytvořené dobré podmínky.

Z hlediska fosilních paliv je největším znečišťovatel Čína, takže by bylo logické demonstrovat před čínskou ambasádou, potažmo indickou ambasádou. Jenže ta by si z akce nic nedělala, komplikace pro Nizozemce by byly minimální a tak by se akce pravděpodobně nesetkala z větším mediálním zájmem. Její efekt by tak byl zcela minimální.

Foto: Topi Pigula

Kouř z parní lokomotivy v Indii

Pointa na konec

Použití vodních děl a zatýkání lidí, kteří záměrně komplikují normální život v zemi „nenásilným“ blokováním dopravy vypadá na fotografiích dramaticky. A to je přesně, oč aktivistům jde. I oni si musí uvědomovat, že zrušení dotací není záležitost, která by se dala zvládnout za den či týden, zvláště když se jedná o zásah do celé řady průmyslových odvětví. Jen v případě dopravy jde od lodí po letadla. Jenže politický kompromis, který se v demokratické zemi (mnohdy bolestnou) normou rodí, nevypadá v médiích dobře.

Možná by ideální odpovědí bylo mediální ticho doprovázené krátkou zprávou z policejních svodek. Jeden z transparentů tvrdil, že „mediální paliva nejsou cool“. To možná nejsou, jenže to si nikdy nekladla za cíl. Ostatně sednou si před kamion, který veze potraviny do obchodu taky zrovna moc cool nevypadá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz