Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak pálí nejpálivější paprika světa Pepper X?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jack / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Pepper X - nejpálivější paprika na světě

Paprika Pepper X má 2 693 000 jednotek pálivosti. Něčemu podobnému se raději vyhněte.

Článek

Pepper X není k jídlu. Je to rekordman, jež se do běžných kuchyní se nejspíš neprobojuje. Zato se dostal do Guinessovy knihy rekordů.

Pokud máte rádi ostrá jídla, měli byste zpozornět. Následující řádky jsou určená zejména fajnšmekrům milující až vražednou pálivost. Žlutá paprika Pepper X je totiž spíše zbraní, než přísadou do pokrmů.

Pálivost podle SHU

SHU je zkratka pro jednotku pálivosti na Scovilleově stupnici a víc než 2,5 milionu SHU je opravdu hodně. Pálivost způsobuje rostlinný alkaloid kapsaicin a 1500 jednotek SHU odpovídá obsahu kapsaicinu 0,01 %. Při sušení těch nejpálivějších paprik je vysoké riziko podráždění sliznic i z pouhopouhého prachu vzniklého během procesu.

Foto: Topi Pigula

Dozrávající chilly paprička

Samotný kapsaicin byl poprvé izolován roku 1816 a později byl připravený i v krystalické formě. Jeho účinky jsou vhodné nejen k potravinovému využití, ale i k sebeobraně. Kapsaicin je součástí obranných sprejů. „Pro kontext, (sladká) paprika má nulu SHU, zatímco jalapeño je kolem 3 000 až 8 000 SHU.

Medvědí sprej, který používá kapsaicin a další kapsaicinoidy k odstrašení medvědů, dosahuje přibližně 2,2 milionu SHU, takže Pepper X je technicky žhavější než medvědí sprej,“ napsal Tom Hale na serveru ILF Science.

Foto: Wilfredor / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Není paprika jako paprika. Nabídka paprik na trhu v brazilském Sao Paulu.

Kapsaicin má odpuzovat nejen medvědy, ale zejména býložravce, jež semena paprik při žvýkání rozdrtí a znehodnotí, a také hmyz, který by mohl rostlinu poškodit natolik, že k dozrání plodů vůbec nedojde.

Foto: Macgeek13 / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Housenka lišaje druhu Manduca sexta na paprice jalapeňo

Proč to pálí

„Kapsaicin a další podobné látky dráždí hlavně nervová zakončení, na nichž jsou kapsaicinové receptory přirozeně přítomny. Většina takových nervových vláken vede do mozkových oblastí vnímajících především teplo, pálení a bolest.

Proto je základním pocitem po kapsaicinu pálení – jak v ústech, tak na jiných sliznicích (očí, nosu a močopohlavní soustavy) nebo na kůži. Po projití trávicím traktem může dokonce dráždit i konec střeva (konečník),“ vysvětluje František Vyskočilz katedry fyziologie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity na serveru prirodovedci.cz.

Proto nás sliznice pálí, byť se zvýšenou teplotou do styku nepřišly. S paprikou Pepper X byste někoho mohli pekelně napálit. Stačí mu jen dát ochutnat a neupozornit na to, že v rukou drží nejpálivější papriku na světě.

Foto: Topi Pigula

Papriky s decentní pálivostí, tedy nízkým obsahem kapsaicinu

Zajímavé je evoluční přizpůsobení ptáků na kapsaicin. Nepálí je. Důvodem je, že semena ukrytá uvnitř paprik mají větší šanci se dostat na nové lokality a vyklíčit, pokud je pták spolu s paprikou sní a v trusu vyloučí.

Jenže pokud by paprika byla pro ptáky nepříjemná, budou se jí vyhýbat. Proto ptáci, na rozdíl od savců, nepříjemný pocit po požití pálivých paprik nezažijí. A semena se pak mohou dál šířit i s dávkou „hnojiva“ z ptačí kloaky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz