Hlavní obsah
Názory a úvahy

Otázkou není, zda je Babiš bezpečnostní hrozbou, ale kdy a komu nás prodá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beránek / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

„Nejsem bezpečnostní hrozba,“ tvrdí Babiš. Jen by Poláky nechal Rusům a složky na oponenty použil k vydírání. Mnohá jeho vyjádření spadají do kategorie bezpečnostních rizik, jež by měla zajímat BIS.

Článek

Nepřítel před branami je sice název úspěšného filmu z roku 2001, ale stejně tak se dá vnímat současná politická situace. Slovensku hrozí proruský prezident, Maďarsko se náklonností k putinovskému typu diktatury nijak netají a bývalý český premiér, jenž by se rád do premiérského křesla vrátil, otevřeně zrazuje základní obranné principy. A nejen to.

Kolektivní obrana

Základní a vlastně jedinou možnou obranou před Putinovým válčením je kolektivní obrana, kde musí bezpodmínečně platit, že jeden za všechny a všichni za jednoho. Jenže Andrej Babiš veřejně prohlásil, že by napadenému Polsku nepomohl. Zatímco západní tajné služby už nespekulují o tom, zdali Putin napadne některý stát NATO, ale kdy tak učiní, tak Babiš okopává společné obraně kotníky a vnáší do ní zásadní prvek nejistoty. Pokud se nemůžeme spolehnout na své partnery, je společná obrana mýtem. Zvláště, pokud do hry vstoupí se svými „mírovými“ plány hlavní hráč. Doufejme, že Donald Trump se prezidentem nestane. I on se totiž nechal slyšet, že by do kolektivní obrany „hodil vidle“.

Složky

ANO podle jednoho zadání tvrdí, tentokrát ústy Aleny Schillerové, že se „nechceme připravovat na válku“ bez ohledu na to, že se válka už připravuje na nás. Zatímco spolu s SPD čutá ANO míč přihraný Putinovou pátou kolonou do vlastní branky, shání Babiš indiskrétní informace na ministra obrany, který se ukázal jako mimořádně silným evropským hráčem. Což samozřejmě Babišovi vadí, a tak pod rouškou argumentů „posílání dětí do války“ shání další kompromitující informace na vrcholného politika.

Tvrdit, že něco podobného není bezpečnostní hrozbou, je velký eufemismus. Předpokládejme, že by opravdu takové informace sehnal, a složka by se dostala do nepovolaných rukou. A je reálné předpokládat, že ruce KGB se k ANO a SPD chtivě natahují. Všechny tajné služby běžně pracují s prvkem vydírání, ostatně sám bývalý premiér má s touto metodou vlastní zkušenost. Babiš při ní podle informací serveru ECHO24.cz „sáhl k vydírání kompromitujícími materiály,píše Lenka Zlámalová v roce 2015, tedy v době, kdy Babiš už působil ve vysoké politice.

Vzpomínáte na syna na Krymu?

Během vystoupení ve sněmovně se Babiš zaklínal vlastními dětmi, které by „ostatně jako každý rodič“ rozhodně neposlal do války. Fakt je, že syna poslal na Ruskem okupovaný Krym. To všechno jsou střípky, které jasně naznačují, že Andrej Babiš je skutečným ohrožením české bezpečnosti, a to tak velikým, že by se o něj měly zajímat české tajné služby, které mají ochranu tohoto typu v popisu práce. Andrej Babiš sám sebe (za)prodal 11. listopadu 1982, když podepsal spolupráci s StB, a jako správný obchodník je ochotný prodat cokoliv nejvyšší nabídce. Přičemž měnou nejsou dolary, eura či rubly, ale moc a vliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz