Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pití kávy zachraňuje život. Tentokrát doopravdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Topi Pigula

Kávové keříky vyfocené před kavárnou v severním Thajsku

Další ze studií odhalující, že pití kávy je nejen bezpečné, ale i zdravé. Vzhledem k tomu, že srdeční selhání jsou jednou z nejčastějších důvodů úmrtí, měli bychom kávu vzít v potaz.

Článek

Dva až tři šálky denně významně snižují incidenci kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti. To netvrdím já, ale kolektiv tuctu autorů. David Chieng a dalších jedenáct vědců publikovali v European Journal of Preventive Cardiology studii tvrdící, že zatímco rozpustná a zrnková káva našemu zdraví prospívá, bezkofeinová káva tuto vlastnost postrádá. Neví se proč tomu tak je.

Nabízí se jednoduchá odpověď, že to asi bude oním chybějícím kofeinem. Jenže vědci jsou na jednoduché a prvoplánově nabízející se odpovědi opatrní, už mnohokrát se totiž přesvědčili, že vedou k nesprávným závěrům. Kávatotiž obsahuje kolem stovky dalších substancí. Pražená kávová zrna obsahují až 16 % tuku, 30 % extraktivních látek, 17 % dusíkatých látek a 4,5–5,5 % minerálních látek. Co když pozitivní zdravotní dopady způsobuje některý z nich a bezkofeinová káva ho postrádá?

Foto: Topi Pigula

Někdo má rád kávu s romantikou, jiný potřebuje ranní startovač.

I když botanici určili kolem 50 druhů kávovníků, milci kávy znají hlavně dva z nich a skuteční znalci čtyři. V kavárnách si za výběr z kávovníku arabského (Coffea arabica) původem z Etopie připlatíte neb se považuje za něco „výběrovějšího“ než stejně známý a silnější kávovník robusta (Coffea robusta canephora) původem z Jávy. „Dalšími jsou kávovník liberijský (Coffea liberica) - velká zrna s trpkou chutí, pěstována v Libérii, používá se hlavně do směsí, a kávovník Dawevrey (Coffea exelsa) - zrna tohoto odolného kávovníku pocházejí hlavně z Brazílie,“ píše v diplomové práci.

Foto: Topi Pigula

Květ kávovníku je zhruba 15 mm velký

Stanovení biologicky aktivních látek v různých druzích kávy Michaela Neduchalová. „Kofein je purinový alkaloid, jehož obsah v pražené kávě je u Coffea arabica 0,7-1,4 % a u Coffea robusta 2,2 - 2,4 %,“ píše Neduchalová. Pokud se rozhodneme, že kofein je to, co nás na kávě láká, měla by být směs arabiky a robusty ideální volbou. Arabika pro chuť a robusta pro kofein.

Káva je čím dál oblíbenější a proto se objevují články o tom, jak klimatické změny podtrhnou její pěstování. Už se ale neobjevují informace o tom, že se šlechtí odrůdy shovívavější k vyšším teplotám. O kávu nepřijdeme,naoopaak její spotřeba soupá. Server statista.comtvrdí, že se v roce 2020/2021 celosvětově spotřebovalo přibližně 166,63 milionů 60 kilogramových pytlů kávy, což je mírný nárůst ze 164 milionů sáčků v předchozím roce.

Bezkofeinová káva je něco jako vegetariánský burger. Chápu, že někdo má rád kávu a například ze zdravotních důvodů si ji dát nemůže či z náboženských nechce. Ale pak jí klidně může říkat cikorka, protože káva to rozhodně není. Náhražka ano, ale to zase nezní tak cool.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz