Hlavní obsah
Aktuální dění

Aktuální výbuch sopky Fagradalsfjall. Islanďané tam dali kameru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bersekur / wikipedia commons / CC BY-SA 4.0

Turisté na výronu lávy v roce 2021

Projevy vulkanismu patří mezi islandská lákadla a aktuální výron lávy patří mezi největší z nich. Najdou se tací, kteří právě proto začínají shánět letenku.

Článek

I českým turistům na Islandu se v Keflavíku na letišti objevilo 10. 6. na mobilních telefonech varování, že ve vzdálenost 27, 6 km proběhlo zemětřesení o síle 4,8 stupně. Už několik dnů po sobě si místní sdělovali informace o pnutí pod povrchem a stoupající lávě.

Pro česky mluvíci zájemce situaci aktuálně sledoval a změny hlásil na svém tvitteru geolog a popularizátor geologických věd Petr Brož. „Odhady uvádí, že erupce je cca 10× větší než byla ta v roce 2021. Na povrch tak proudí mnohem větší množství lávy a to i mnohem rychleji,“ uvádí Petr Brož na svém Twitteru. Islanďané na místo nainstalovali videokameru s živým přenosem, takže ji můžete sledovat i vy.

Fotky z erupce z roku 2021 následně zaplavily internet a turistické kanceláře rychle upgradovaly nabídku. Byť aktuální výron lávy leží (na islandské poměry) kousek mimo civilizaci, aktuálně nikoho neohrožuje a místní si rychle předávají zprávy o skvělé podívané. Není důvod si myslet, že cestovky zůstanou pozadu.

Island každoročně navštíví několikanásobně víc turistů než má ostrov obyvatel a turistický ruch je naprosto klíčovou částí zdejší ekonomiky. Pravidelně tryskající gejzír Strokkur je atakován v létě tisícovkami turistů a jedna z větví středoatlantického zlomu, která pomalu rozděluje Island ve dví v národním parku Thingvellír už není dostupná po pěšině, ale autobusem k obrovskému turistickému centru a nabízí přístup i vozíčkářům. Puklinu Almannagjá tak alespoň částečně mohou obdivivat všichni.

Foto: Topi Pigula

Přirup pro vozíčkáře k puklině Almannagjá

Island, zespodu vyhřívaný plášťovým chocholem, který si lze představit jako obrovskou „bublinu magmatu“ vystoupivší z útrob Země a vyhřívající prostor nad sebou, navíc leží na rozhraní tektonických desek. To vše přidává na jeho vulkanické atraktivitě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz