Hlavní obsah
Aktuální dění

Podlehli jsme Zemanově lži? Čeští vojáci na Ukrajině jsou naprosto v pohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministersko obrany ČR / wikimedia commons / public domain

Čeští vojáci na zahraniční misi

Válka sice mění situaci z běžné na nelidskou, ale to neznamená, že přestávají platit pravidla a zákony. Ukrajina si může pozvat na pomoc koho chce. I české vojenské instruktory.

Článek

Shrňme si základní fakta, která jsou důležitá pro pochopení textu. Ukrajina je suverénní země. Rusko napadlo Ukrajinu, takže Rusko je agresor a Ukrajina země, která se brání. Suverénní země si k sobě může pozvat kohokoliv. Stejně tak jako kterákoliv jiná suverénní země.

Zemanovy lži a ruské narativy

To, že exprezident Zeman dlouhodobě podporoval ruské narativy, tedy zjednodušeně řečeno „kopal za Kreml“, je všeobecně známé. Jedním z jím šířených ruských narativů bylo, že čeští vojáci, pokud by byli vysláni na Ukrajinu, se pro Rusko stávají legitimním cílem.

Jenže nejen čeští, ale dokonce ani ukrajinští vojáci nejsou legitimním cílem. Ukrajinci jsou tam doma a žádný „domácí“ občan, ať už voják nebo dělník ve zbrojovce, není legitimním cílem útoků jiného státu. Bombardování kasáren je stejně nelegitimní, jako bombardování porodnic a domovů důchodců. Přesně to pojmenoval jeho nástupce ve funkci Petr Pavel. Ukrajina je samostatný stát a může si pozvat koho chce. A pokud jí to pomůže zachránit si samostatnost, tak tím lépe.

Válka se už táhne několik let a Rusům se úspěšně, mimo jiné i za pomoci prezidentů Zemana a Klause, podařilo do českého povědomí implantovat dojem, že pomoc Ukrajině se de facto rovná vstupu do války. Václav Klaus v České televizi dokonce myšlenku, že by válka skončila v okamžiku, když by Rusko opustilo Ukrajinu, považuje za vtip. Ostatně Česká armáda má za sebou celou řadu zahraničních misí, v Evropě i Africe.

Foto: varion / wikipedia commons / public domain

Mapa zahraničních misí armády ČŘ

Kdyby si Rusko pozvalo íránské operátory dronů Šáhid (dost možná, že už se stalo) a některý z nich by byl na ruském území zabit, to by bylo povyku o teroristech. Totéž platí i o severokorejských instruktorech. Rusko je, stejně jako Ukrajina, suverénní zemí, jakkoliv můžeme pochybovat o tom, do jaké míry stojí na ústavních či snad demokratických principech.

Příklad s Českem

Představte si, že Česko koupí od USA vysoce sofistikované zbraňové systémy, například stíhací letouny. Spolu s nimi si pozve piloty a techniky, kteří mají vyškolit české vojáky. Stávají se američtí vojáci legitimním cílem pro ruský útok, když Rusko oficiálně prohlásilo Česko za nepřátelskou zemi? Bezesporu nikoliv a útok by byl flagrantním porušením mezinárodního práva a válečným aktem. Ukrajina si může pozvat jakékoli instruktory a armádní školitele. Zas a znovu je potřeba připomenout, že jde o suverénní zemi, která si může pozvat kohokoliv. Ostatně „pozváním“ komunisté omlouvali i sovětskou okupaci v roce 1968. Přestože šlo o bizarní zástěrku, tak zůstává nevyvratitelným faktem, že Rusy na Ukrajinu nikdo nezval. Putin v druhé fázi ukrajinské okupace prostě tuhle fázi přeskočil a natvrdo začal vyvražďovací válku.

Mnoho lidí přijalo za svůj ruský narativ o tom, že vyslaní vojáků na Ukrajinu je nepřátelský akt. S podporou páté kolony, do které patří celá řada vrcholných politiků včetně dvou bývalých prezidentů, se ruským podvratným operacím u nás dlouhodobě daří. Válka už dávno nejsou jen bomby padající do porodnice. Proto je s podivem, že právě zástupci ruského aktivismu dostávají prostor ve veřejnoprávních médiích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz