Hlavní obsah
Aktuální dění

Pozor, objevil se špenát s halucinogenními účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: K. Kolosov / pixabay.com / creative commons

Nejde o žert ani bulvár, ale seriózní varování z australského ministerstva zdravotnictví. Desítky lidí musely vyhledat lékařské ošetření.

Článek

Zní to jako prvoplánová bulvární zpráva, notně přibarvená a nepravděpodobná. Ovšem to by ji nesmělo vydat Ministerstvo zdravotnictví Nového Walesu (New South Wales Ministry of Health– NSW Health). „Lidé jsou vyzýváni, aby nekonzumovali baby špenát se značkou ‚Riviera Farms‘ po celostátním stažení kvůli řadě případů možných toxických reakcí souvisejících s potravinami,“ píše se ve varování, které vydal australský vládní web. Otravu špenátem hlásilo zhruba padesát lidí, přičemž nejméně 17 z nich bylo nutno poskytnou lékařskou pomoc. Mezi příznaky, s nimiž lidé volali doktory, patřily halucinace a zmatenost, rozšířené zorničky, rozmazané vidění a zrychlená srdeční činnost. Seznam příznaků popisuje i Food Standards Australia – New Zealand.

Foto: Didier Descouens / wikipedia commons / CC BY-SA 3.0

Semena durmanu (Datura_stramonium)

Oficiální lékařské kapacity zatím nevydaly definitivní prohlášení, co konkrétně zdravotní komplikace způsobilo. Za možného viníka halucinogenního špenátu označila firma, jež ho vypěstovala na farmě ve Viktorii „plevel“, s nímž mohla rostlina přijít do styku. Bohužel už nenapsala o jaký „plevel“ konkrétně jde, což může vyvolat celou řadu spekulací. Server IFL Science naznačil, že nebezpečným kontaminantem mohou být semena relativně běžného, leč prudce jedovatého durmanu obecného. Ten se coby okrasná rostlina vyskytuje i u nás na zahrádkách v teplejších částech republiky.

Foto: Topi Pigula

Durman - květem nažloutlá odrůda

Jeden z jeho mnoha českých lidových názvů durmanu je „ztřeštěný lilek“, což jasně naznačuje, kam jeho požití může vést. Australané zatím nehlásili žádné oběti na životech, což je s podivem, neboť díky vysokému obsahu alkaloidů, jako je atropin či scopalanin, patří durman mezi prudce jedovaté rostliny. Příznaky otrávených Australanů dokonale sedí na požití durmanu.

„Příznaky otravy jsou poměrně dramatické, durmanové alkaloidy mají silný psychotropní efekt a vyvolávají nejrůznější bizarní halucinace (zrakové, sluchové i čichové), změny vnímání a delirium se zmateným a někdy až agresivním chováním. Otrávený mívá zrychlenou srdeční akci, rozšířené zornice a nadměrně se potí,“ píše MUDr Jiří Štefánek ve výukových textech pro studenty na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Durman byl v minulostipěstován pro farmaceutické účely, v současnosti se od toho upouští.

O špenátu se dlouho mylně tvrdilo, že má vysoký obsah železa, což podporovaly i animované příběhy Pepka námořníka od amerického kreslíře E. C. Segara. To, co všechno Pepek po požití špenátu zvládl sice hraničí spožitím nějakých drog, nicméně v australském případě se zatím přesně neví, co přesně za intoxikací stojí. Semena durmanu (jedovatá je celá rostlina) jsou jen jedním z možných kandidátů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz