Hlavní obsah
Knihy a literatura

Přečtete si Indické odlesky a pak jeďte do Indie. Uvidíte dva různé světy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Nechali byste se takhle uprostřed rušné ulice oholit?

Indie se popsat nedá, je to předem prohraný boj. Ale Octavio Paz to, s básnickým přesahem, alespoň zkusil.

Článek

Indie je pro Evropana úplně jiný svět. Nejen svou rozlehlostí, která začíná špičkami Himálají na severu a končí ostrovním Adamovým mostem u Srí Lanky na jihu, ale i kuchyní, náboženstvím a životním stylem. Tím je extrémní chudoba na jedné straně a mimořádné bohatství na druhé. Existují tisíce Indů, kteří žijí na pokraji smrti hladem a jedinci ze stejné země patří mezi nejbohatší lidi na Zemi. Ovšem nic takového se v Indických odlescích nedočtete. Zato básnických i literárních odkazů, stejně jako úvah a politologické etnografických postřehů, je tam spousta.

Foto: Topi Pigula

Tohle je pravá Indie. Nocleh ve vlaku je jiný level, než nocleh v Hiltonu

„Gándího učení bylo plné protikladů, byl nacionalistou a věřil v demokracii, zároveň však nenávidět techniku, průmysl a západní civilizaci,“ píše nositel Nobelovy ceny za literaturu Paz. Podle něj byl Gándí extrémně rozporuplná osobnost. „Necítím nenávist k Angličanům, cítím ji k jejich civilizaci,“ řekl Gándí, který jezdil vlakem a používal poštu, kterou do země zavedli Britové.

Foto: Topi Pigula

Sice jsou napsané pevné ceny, ale smlouvat se dá. A odpočívat uprostřed ruchu taky.

Indické odlesky Octavia Paze, který je Mexičanem, básníkem a diplomatem, jsou směsí faktických postřehů, kterým rozumí každý, a básnických obratů, pro jejichž pochopení musí mít čtenář vyvinutý specifický cit. „Spíše než sledem epoch jsou dějiny Indie superpozicí národů, náboženství, institucí a jazyků. Přejdeme-li od dějin ke kultuře, objeví se tentýž jev. Nejen pluralita doktrín, bohů, rituálů, kosmologií a sekt, ale také jejich aglitunace a juxtapozice,“ píše Paz, který s oblibou text doplňuje svými i cizími verši a rozborem básní či mýtů.

Foto: Topi Pigula

Kráva sice posvátná je, což ale neznamená, že se nedá zapřáhnout.

Pokud hledáte v Indických odlescích fakta, která vám pomohou připravit se na cestu či pobyt v Indii, moc jich nenajdete. Paz sice zmiňuje jídlo i kulturu, srovnává je se svou mexickou domovinou, ale až příliš často sklouzává k složitému slohu a pro laika neznámých a tudíž nesrozumitelných souvislostí a přirovnání. V kapitole o indické erotice se dlouze věnuje křesťanství a zabloudí až do Rajské zahrady ve spojitostech, které v sobě nemají jediný indický odlesk. Spíše než o Indii jde o filozoficko-historické zamyšlení, byť se nakonec Paz snaží text o Bibli naroubovat na hinduismus

„Z perspektiv hinduistického myšlení je příběh Genesis pošetilý. Vedle různých inkoherencí, jako je třeba nejednoznačná povaha stromu poznání Dobra a zla, pro hinduistickou tradici v knize existuje jedna těžko přijatelná myšlenka, a to představa Boha stvořitele.“ Pokud máte pocit, že to šlo říct i jednodušeji, tak máte pravdu. Jenže se jedná se o esej, což je literární útvar, který od čtenáře jistou dávku znalostí a erudice vyžaduje. Paz nutí čtenáře k pozornosti a zamyšlení. A to není málo. Ale cestu po Indii vám rozhodně neusnadní.

Paz O.: Indické odlesky, nakladatelství Dauphin, 2023, ISBN 978-80-7645-381-4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz