Hlavní obsah
Věda

Přichystejte si přání, budou padat hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ESO/S. Guisard / wikipedia commons /CC BY 4.0

Perseidy, záběr z roku 2010

Pokud věříte na splněná přání, máte šanci. Blíží se vrchol meteoritického roje, první meteory už rozžaly noční oblohu.

Článek

Pravidelný meteoritický roj zvaný Perseidy je viditelný od 17. července do 24. srpna, tedy relativně dlouho. Ovšem jeho vrchol, tedy šanci spatřit co nejvíce „padajících hvězd“ je 11.-13. srpna, což je víkend, tedy ideální čas na romantiku a pozorování. Šplhnout si můžete hláškou, že název je odvozen od syna boha Dia. Persea zplodil s Danaé, do které vnikl v podobě zlatého deště.

Kde sledovat

Sledování meteoritů se dá pojmout jako výlet přes noc, kdy s očima upřenýma na oblohu a láhvi či sklenici s něčím dobrým po ruce lze probírat vážná i nevážná přání, spřádat plány a snít pod otevřenou oblohou. Aby bylo pozorování co nejlepší, tak musíte mít štěstí, ovšem poněkud naproti se mu jít dá. Štěstí, tedy faktor, který nelze ovlivnit, tkví v počasí. Bude-li zamračeno, je štěstí proti nám.

Pokud ale meteopředpověď bude hlásit oblohu bez mráčku, vyrazte co nejdále od města, kde vám nebude sledování komplikovat světelný smog. Ideální by byly Jizerky, kde je v rámci Česka největší tma. Tamní oblast tmy se rozkládá mezi horou Smrk a osadou Jizerka. Ideální tma je i kolem Starých Hamrů v Beskydech nebo Manětínská oblast na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje.

Slzy svatého Vavřince

Perseidy alias slzy svatého Vavřince pozorují lidé už po tisíciletí, nejstarší zaznamenané pozorování pochází z Číny roku 36 našeho letopočtu. Ve skutečnosti jsou to zbytky prachu z komety 109P Swift-Tuttle. „Jsou velká jen jako zrnka písku a jen ve výjimečných případech dosáhnou velikosti hrášku. Do atmosféry narážejí rychlostí 59 km/s a po svém vstupu do ni se během několika vteřin vypaří,“ píše na svém webu Petr Touše. Perseidy nesou svůj název podle souhvězdí Persea, kde mají svůj radiant, což je bod na obloze, z něhož zdánlivě vyletují meteoroidy daného meteorického roje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz