Hlavní obsah
Internet a technologie

Přijdou meteorologové o práci? AI předpovídá počasí přesněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jessie Eastland / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Bouře nad Mohavskou pouští

Předpověď počasí je extrémně těžká a zároveň nepřesná disciplína. Ve hře je tolik proměnných, že přesná dlouhodobější předpověď je v podstatě sázka do loterie.

Článek

„Neumí předpovědět počasí na tři dny dopředu, ale budou nás strašit teplotami, které tu budou za století,“ satiricky komentoval klimatické výhledy štamgast hospody Milénium v Ústí nad Labem. Sice do jedné věty spojil meteorology i klimatology, ale v zásadě měl pravdu. Předpověď počasí na příští týden je jen o něco přesnější odhad. Aktuálně do hry vstoupila umělá inteligence, která odhady a výpočty radikálně zpřesnila.

Umělá inteligence v roli klimatologa

„Algoritmy strojového učení, které zpracovávaly desetiletí dat o počasí, dokázaly předpovídat 90 procent atmosférických měření přesněji než špičkové evropské meteorologické centrum, napsal Gregory Barber v časopisu Wired. V zásadě vzala umělá inteligence zvaná FourCastNet obrovské množství dat, které vyhodnotila s přesností, jež vědce zaskočila. „Z naší analýzy vidíme důkazy, že prognózy založené na strojovém učení budou hrát roli v budoucích operačních předpovědních systémech,“ napsali na svém webu vědci z Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF).

Foto: Jessie Eastland / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Blesk v mraku celý oblak rozzáří

Do hry vstoupila i společnost Google se svou verzí umělé inteligence zvanou DeepMind. Přesnější předpovědi budou důležité zejména proto, že se klima rychle a nepředvídatelně mění. Odhady vzestupů teplot do daleké budoucnosti jsou sice zajímavé, ale lidi mnohem více než strach z vlny veder za několik desetiletí děsí bouřky, povodně a tornáda letos nebo příští rok.

Předpověď je jen vypočítaný odhad

Nic takového ale ani meteorologové, ani klimatologové odhadnout nedokáží. Vědci sice varují před prudkými změnami klimatu, ale konkrétní předpověď je možná až ve chvíli, kdy se objeví na radaru. To platí jak v metafoře, tak doslova. „Globální oteplování ve skutečnosti mění vlastnosti srážek, pokud jde o frekvenci, intenzitu a trvání,“ řekla pro CNN Jung-Eun Chu, vědkyně v oblasti atmosféry a klimatu z City University of Hong Kong.

Foto: Che / wikimedia commons / CC BY-SA 2.5

Rozvodněná Berounka v obci Hlásná Třebaň v srpnu 2002

Podle ní musí být vlády připraveny na extrémní výkyvy počasí, což se mnohem snáze řekne, než udělá. Zvláště, když není jasné, jaký výkyv přijde a kdy. Je potřeba se připravit na prudkou bouři a s ní související bleskovou povodeň nebo sucho?

S hledáním konkrétnějších odpovědí by umělá inteligence měla pomoci. Je otázkou zůstává, zdali lze odhadnout bouři s dostatečným předstihem.

Když se 5. září nad Středozemním mořem vytvořila neobvykle silná bouře, jež zasáhla Řecko, nikdo nepředpokládal, že uvolní více srážek, než normálně spadne během celého roku. Zaplavené ulice se změnily v pasti a vesnice najednou stály uprostřed jezer.

Nestojíme stranou

Strojové učení se do klimatických hádanek zapojilo i v Česku. „Pracujeme na předpovědi na 24 hodin dopředu. V současné chvíli dokážeme předpovědět vývoj počasí o 15 % lépe, než je standardní předpověď. Využíváme data ze standardních předpovědí, z nichž se neuronová síť učí, jak udělat přesnější předpověď počasí,“ říká Mgr. Petr Šimánek, z Fakulty informačních technologií ČVUT, jenž je jedním z řešitelů projektu. Pořád ale platí, že nejlepší aktuální krátkodobá předpověď je pohled z okna a úsudek lidské inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz