Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Proč je nová bitva o lithium? Ve hře je víc, než jen ekonomické využití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dnn87 / wikimedia commons / CC BY 3.0

Lithium

Takzvaná kauza lithium stála za vítězstvím Andreje Babiše ve volbách a jeho následnému vládnutí. Bez lithia se nehneme dál. Jenže má to i odvrácenou stránku, zejména v Ústeckém kraji.

Článek

Otázka kovu, jehož těžbu na Cínovci Andrej Babiš zkritizoval, což mu pomohlo vyhrál volby, je znova na stole. Připomeňme jen, že Babiš sice tvrdil, že je to „krádež za bílého dne“, ale jakmile se dostal k moci, jeho vláda smlouvu s firmou EMH uzavřela, což znamenalo provizi přes čtvrt miliardy korun. Finanční pragmatismus Andreje Babiše není třeba dál rozebírat.

Foto: Topi Pigula

Peníze až v první řadě

Politický rozměr kauzy lithium na chvíli zmizel společně s volbami, ovšem zásoby kovu nikoliv, a bylo jen otázkou času, kdy se znovu objeví otázka těžby. Lithium je totiž extrémně důležitou a zároveň velmi nedostatkovou surovinou, byť jeho cena v poslední době padá. Za poslední rok o více než 68 %.

K čemu je lithium dobré

Lithium je stříbrno-bílý lehký kov. „Hydroxid lithný se používá v bateriích pro elektrická vozidla a mobilní telefony. Hydroxid lithný se vyrábí chemickou reakcí mezi uhličitanem lithným a hydroxidem vápenatým. Největšími producenty lithia jsou Chile, Čína, Austrálie a Argentina.

Největšími dovozci lithia jsou Čína, Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy americké,“ dodává podrobnosti server Trading Economics. Není náhodou, že Muskova Tesla, která potřebuje lithium do svých baterií se ve velkém vyrábí právě v čínské Šanghaji.

„Náš bateriový systém – neboli Energy Storage System, jak jej rádi nazýváme – se skládá z 6 831 jednotlivých Li-ion článků. Je to zhruba velikost úložného kufru a váží asi 900 liber,“ píší firemní stránky o bateriích vozu Tesla Roadster.

Foto: Tesla Motors Inc / wikimedia commons / public domain

Tesla Roadster by bez lithia nevyjela

Lithium je bez nadsázky kovem budoucnosti, zejména se zvyšujícím tlakem na elektromobilitu. Samozřejmě, že zdaleka ne každý má na elektromobil, na rozdíl od mobilního telefonu. Ovšem to rozhodně není jediné využití lithia. Jeho oxidy se používají jako tavivo (snížení teploty výpalu, které generuje velké energetické úspory) v keramickém a sklářském průmyslu, i coby součástí slitin zejména s hliníkem a manganem.

„Zlepšuje mechanické vlastnosti a snižuje hmotnost při zachování pevnosti; dále u odlitků, kde umožňuje tzv. kontinuální lití,“ vysvětluje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Lithium má své využití, byť ne v tak masivním množství jako u baterií, i ve farmacii. Jeho soli slouží k léčbě některých psychických poruch a depresí. Torpédo Mark 50 ho používá jako palivo.

Foto: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 1st Class Brien Aho / wikimedia commons / public domain

Torpédo Mark 50 poháněné pomocí lithia

České lithium ve hře. Už zase

„Chápu, že z takto velkého projektu mohou mít lidé obavy, obzvlášť, když jde o těžbu, kterou je Ústecký kraj dodnes poznamenán. Já ale věřím, že jsme schopni se dohodnout tak, že budou nakonec všichni spokojeni a Ústecký kraj i Česko se díky tomu stane lithiovou velmocí Evropy,“ řekl premiér Fiala při své návštěvě Ústeckého kraje a připomněl, že na Ústecku by měla zůstat nejen těžba lithia na Cínovci, ale měl by tady vzniknout celý výrobní řetězec. Od těžby, která by na krajinu měla devastující vliv, přes zpracování rudy až po výrobu baterií. Včetně stavby gigafaktory na výrobu lithiových baterií v Prunéřově.

Foto: Topi Pigula

Lithiová baterie do telefonu

Ústecko má s těžbou a jejími dopady bohaté zkušenosti, takže se není co divit, že se starostové dotčených obcí následků obávají. Na druhou stranu, jestli Ústecko něco opravdu potřebuje, je odrazit se ode dna, u kterého se díky nekompetentním lokálním politikům dlouhodobě pohybuje. Stačí jen zmínit kauzu ROP Severozápad nebo podivnou koupě „díry uprostřed náměstí“, která proběhla netransparentně tajným hlasováním.

Anketa

Je podle vás těžba lithia na Cínovci otázka spíše politická nebo ekonomická
Politická
73 %
Ekonomická
27 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1124 čtenářů.

Celý řetězec napojený na těžbu a zpracování litia v Ústeckém kraji nabízí nepřebernou řadu možností, jak si poslat „malou“ a někdy i „velkou“ domů. Nabízí se spekulace, že lithium se opět stane předvolebním tématem. Takže až uslyšítez úst cinkat tajemné slovo cinvaldit, nejde o nic jiného, než lithnou slídu z Cínovce. A možná plán na další obohacení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
České lithium
Cínovec

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz