Hlavní obsah
Věda

Proč nefunguje sex ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázek vytvořen umělou inteligenci DALL-E

Cestování bez sexu by bylo smutné

Cestování vesmírem sebou nese celou řadu rizik. Jedno z těch, o kterých se spekuluje, je sexuální zdraví a kondice astronautů.

Článek

Klasická dětská otázka je, jak chodí astronauti ve stavu beztíže na záchod, dospěláky by zajímalo, jak je to tam se sexem. Dospělým se dá odpovědět uhýbavě: je to tam komplikované. Každá akce a pohyb vyvolává reakci obráceným směrem, což by ve stavu beztíže mohl být problém. Ovšem víc vědce trápí, že ve vesmíru neochabují jen svaly a neřídnou jen kosti. Pokusy na potkanech ukázaly, že problém bude i v topořivosti penisu.

Proč potkani?

Důvodem, proč se otázka erektilních dysfunkcí testuje na potkanech na Zemi a nikoliv v rámci vědeckého bádání na lidech ve vesmíru je jednoduchý. Jde o eticky citlivou otázku a zatím se k tomu nikdo neodhodlal, byť by to obrovské množství lidí zajímalo. Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) financovala studii, zda galaktické kosmické záření a v menší míře i mikrogravitace mohou narušit funkci erektilních tkání. Pokusy na potkanech ukázaly, že ano a důsledky mohou mít dlouhé doznívání. To pro budoucí intergalaktické cestující vůbec není dobrá zpráva.

„Vědci z Florida State University simulovali účinky mikrogravitace na skupině 43 krysích samců. To bylo provedeno zvednutím jejich zadních nohou v úhlu 30 stupňů po dobu čtyř týdnů. Kontrolní skupina se stejným počtem krys byla držena na zemi,“ popisuje Alfredo Carpineti, korespondent magazínu IFL Science. Navíc byla zvířata vystavena radiaci simulující vesmírné podmínky. O rok později se ukázalo, že u potkanů vystavených radiaci nastaly problémy s erektivní dysfunkcí, což by v případě „potřeby“ mělo přímý vliv na rozmnožovací schopnosti.

Jde to léčit

Mikrogravitace způsobuje ochabování svalů, proto musí astronauté pravidelně cvičit. Dalším problémem je řídnutí kostí a proudění krve, což bezprostředně souvisí s topořivostí penisu. „Zatímco negativní dopady galaktického kosmického záření byly dlouhodobé, funkční zlepšení vyvolané akutním zacílením na redoxní dráhy a dráhy oxidu dusnatého v tkáních naznačují, že erektilní dysfunkce může být léčitelná,“ uvedl v The Guardian doktor Justin La Favor, odborník na neurovaskulární dysfunkce na Floridské státní univerzitě a hlavní autor studie. Znamená to, že například podáváním antioxidantů mohou negativní účinky napravit.

Sex je k životu potřebný. I ve vesmíru

Otázka sexuálního života, který má dopad i na zdravou psychiku, není od věci. NASA chystá let člověka na Měsíc (program Artemis) i dlouhodobé lety k Marsu. Na svých stránkách píše: „Mars zůstává naším horizontálním cílem pro lidský průzkum, protože je to jedno z mála míst, o kterých víme, že na něm mohl existovat život ve sluneční soustavě. To, co se o rudé planetě dozvíme, nám napoví více o minulosti a budoucnosti naší Země a může nám pomoci odpovědět na otázku, zda život existuje i mimo naši planetu.

Stejně jako Měsíc, tak i Mars je bohatým cílem vědeckých objevů a hnacím motorem technologií, které lidem umožní cestovat a zkoumat daleko od Země.“ Jenže lidé mají své biologické potřeby a touha po fyzické sexuální blízkosti je jednou z nich. Proto by vše mělo fungovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz