Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ptačí svět očima fotografa – kniha, kterou chcete vidět, ale ne platit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se souhlasem Tomáše Grima

Chaluha subantarktická

Tomáš Grim je vynikající fotograf, ornitolog, publicista, popularizátor ornitologie a birdwatchingu, které on sám nazývá ptáčkařením. A toto je jeho nová kniha.

Článek

Není to jeho první literární počin. Kniha o kukačkách (Cuckoo: The Uninvited Guest, Wild Nature Press), kde je spoluautorem, se stala nejvýznamnější ptačí knihou roku 2017 a byla vyhlášena BBC Wildlife Book of the Month. Jako fotograf sbírá Tomáš Grim ceny ve fotosoutěžích a nizozemská fotoagentura Agami mu nabídla spolupráci. Jen z tohoto velmi stručného představení je jasné, že se je na co těšit.

První dojem

Technicky je kniha odvedená skutečně profesionálně. Dobré fotky si zaslouží kvalitní papír i drahý tisk (o penězích ještě bude řeč), pečlivou předtiskovou přípravu i skvělé zpracování grafiky. To vše je prostě a jednoduše profesionálně odvedená práce. Čtenář se většinou nedozví, a není důvod, aby ho to zajímalo, kolik hodin nad knihou strávit grafik či kolika korekturami prošla. Jenže první dojem rozhoduje, a ten je jednoznačně dobrý.

Buď to dělej pořádně, nebo vůbec

Věty z mezititulku se Tomáši Grimovi dostalo jako rady mířící k tomu, že „obyčejným“ objektivem dobrou ptačí fotku neudělá. Ve hře je plachost fotografovaných tvorů, útěková vzdálenost, často špatné světelné podmínky – prostě spousta faktorů, které dobrou fotku s „obyčejným“ vybavením neumožňují. A neobyčejné je neobyčejně drahé. Bavíme se jen o vyšších stovkách tisíc. Tomáš se rozhodl to dělat pořádně.

Wildlife kontra wildlie

Každý, kdo se někdy pokusil udělat dobrou ptačí fotku ví, co všechno je ve hře. Od objektivu po obyčejné štěstí. Od ekologických a environmentálních znalostí (vlaštovku u nás v zimě nevyfotíte, vlhu v hlubokém smrkovém lese taky ne), přes obrovské množství investovaného času až po autenticitu a férovost, na které si autor extrémně zakládá. Proto si tak pečlivě zakládá na wildlife (wild - divoký, life - život) a nikoliv wildlie (wild – divoký, lie – lež). Za to druhé považuje nahrané fotky sokolníky vedených ptáků. Je totiž něco jiného vyfotit „divokého“ dravce, který letí dopředu známou trasu přímo k fotografovi, za kterým stojí sokolník s nabízenou myší, a fotkou stejného druhu někde ve skalách, kde daného ptáka musíte nejprve najít. Proto autor odhaluje své know-how a přiznává vše. Jestli je fotka u krmítka, dozvíte se to, byť samotné krmítko není v záběru.

Pestrost ptáků i fotek

Ptáci, někteří jsou pestří sami o sobě, takže snímky papoušků nebo plameňáků by mohly být atraktivní samy o sobě. Ovšem výběr fotografií i popisky dávají jasně najevo, že o to tady nejde. Snímek, každý z nich, musí mít přesah. Buď tím, že se jedná o druh vzácný, v atypickém prostředí, a vystihuje nějaký etologický moment (etologie je „zvířecí psychologie"). Příkladem budiž novozélandský papoušek nestor kea, kterého můžete vyfotit na parkovišti. Tady je ale snímek v přirozeném prostředí.

U hýla pouštního zase krásně rozeznáte pohlavní dvoutvárnost, protože obě pohlaví (ptáci pořád mají jenom dvě) jsou na jednom snímku. Zatímco některé snímky jsou focené z krytu, na jiné musíte mít postřeh a reagovat okamžitě, jsou bez nadsázky reportážního charakteru. Jako třeba fregatky kradoucí rybářům ryby.

Foto: se souhlasem Tomáše Grima

Medosavka modrolící Entomyzon cyanotis

Popisky

Z popisek se dozvíte české i latinské jméno foceného druhu, často podmínky, za kterých fotka vznikala (někdy stovky expozic, než vznikl „ten“ záběr) či nějakou zajímavost „jako z učebnice“. Věděli jsme, že kosti fregatky váží méně než jejich peří a uzurpují si pro sebe pouhých 5 % hmotnosti ptáka? Tak vidíte.

Obecně novinářská zkušenost praví, že i obrazově průměrnou fotku lze popiskem osvětlujícím detaily vystřelit na úplně jinou informační úroveň. Průměrné fotky v knize nejsou, ale mnohé z popisek je dělají vysoce, VYSOCE, nadprůměrné. Pro fotografa jsou bonusem exifová data, tedy hodnoty, které měl fotoaparát nastavené v okamžiku expozice.

Exif leccos prozradí a pro poučenější čtenáře mohou být i návodné. Poměrně často je v popiscích poznámka viz. strana ta či ona. Na jednu stranu to odvádí od souvislého čtení a prohlížení, ale na druhou, pokud se skutečně necháte zlákat, dostane se vám souvislosti navíc. Chudák sazeč, který muset popisky neustále upravovat. Pochválit se sluší i rejstřík focených druhů na konci. Pokud chcete vidět, jak se dá vyfotit sýkorka nebo holub, víte, kde hledat.

Cena

Cena publikace se pohybuje od 960 korun (v Dobrých knihách), přes baťovských 999 (u vydavatele) až po 1 024 korun (u většiny knihkupců. Tisícovka za knížku v době, kdy je na tento typ zboží nulové DPH, není zrovna láce. Dá se spekulovat, že nakladatelství Kazda hraje na vánoční nákupní horečku, kdy jsou lidi ochotnější utrácet. Ovšem i v porovnání se „západním“ zahraničím jde o cenu dost nadsazenou.

I výše zmíněné kukačky koupíte za 25,5 eur a při troše hledání se dostanete i níže. Argument o tom, kolik stojí tiskárna, grafik, distribuce a kolik dostane autor, zajímá vydavatele, ale nikoliv konečného kupce. Ten vidí jen cenovku. Stačí se podívat na ostatní tituly nakladatelství, a hned je jasné, že z hlediska ceny ční Ptačí svět očima fotografa vysoko nad ostatní. Argument, že lidé si mají za kvalitu připlatit, je správný a logický. Otázkou je, zdali si budou chtít připlatit tolik. To ale ukáží až předvánoční prodeje a umění prodejní propagace. Ne nadarmo se už léta tvrdí, že není umění vyrobit, ale je umění prodat.

Komu je kniha určená

Tady se dá cílová skupina definovat poměrně snadno. Wildlife fotografové, milovníci ptactva, ornitologové a ptáčkaři jsou rozhodně na prvním místě. K tomu patří i jejich blízcí, kteří by je chtěli knihou obdarovat. Dál by to bezesporu mohli být milovníci přírody, kteří nefotí, ale rádi se pokochají jak v reálu, tak v klidu doma.

Grim T.: Ptačí svět očima fotografa, nakladatelství Kazda, Brno, 2024, ISBN 978-80-7670-190-8

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz