Hlavní obsah
Lidé a společnost

Putinovi agenti u české pravoslavné církve. Chytrý tah Putinova agenta KGB Kirilla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Karlovy Vary - pravoslavný kostel apoštolů Petra a Pavla

Protože si pod slovem křesťan běžný čtenář představí katolíka nebo protestanta, upřesněme, že se jedná o českou pravoslavnou církev. Tam se ruští agenti etablují nejsnáze.

Článek

Duchovní je člověk, který má důvěru lidí. Z kostela k nim promlouvá a i v osobním životě je brán jako autorita. Vladimír Putin, ještě jako příslušník KGB a komunista, měl ve jménu hesla, že „křesťanství je opium lidstva“, lidi žijící ve víře spíše potírat, než podporovat. Později se sblížil s jednou z pravoslavných církví. Proč ne, mohl se obrátit k Bohu.

Ovšem spíše, než by se Putin obrátil k Bohu, tak se zástupce boží obrátil ke KGB. Moskevský patriarcha Kirill, světským jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev, byl agentem KGB nasazeným ve Švýcarsku, a u Putina našel spřízněnou duši. S operativní prací v terénu má bohaté zkušenost a jeho přátelství s Vladimírem Vladimirovičem má spíše pracovně soudružský než sakrální charakter. Tentýž člověk nyní vyslal své lidi do Česka a česká pravoslavná církev je přijala.

Putinovi influenceři

Nejde o jednoho či dva lidi, ale podle Lukáše Prchala a Prokopa Vodrážky z Deníku N jich jsou desítky. Vzhledem k tomu, že Sovětský svaz i Rusko mají bohaté zkušenosti se spícími agenty i jejich nasazením v nepřátelských zemích, je opravdu extrémně velká pravděpodobnost, že Putin tak skrze církev dostal do Česka své zvědy a influencery.

Pro Rusko je nepřítelem celý Západ, ale pokud někoho jmenovitě označí za nepřátelskou zemi, tak jsou to nejčastěji USA a Česko. Proto vysazení agentů na naše území je z pohledu Ruska nejen logické, ale i potřebné.

Pro Rusko je pravoslaví i jedním z významných nástrojů takzvané měkké síly (soft power), která slouží k ovlivňování veřejného mínění v zahraničí. Česká republika není výjimkou. Tuzemští zástupci pravoslavné církve také udržují – nijak překvapivě – osobní kontakty s představiteli ruské ambasády. Církev sama o sobě podle expertů nešíří ruskou propagandu, někteří její duchovní a sympatizanti však ano,napsal už v roce 2022 Robert Břeštan na serveru Hlídací pes.

Sportovci ne, církevní ano

Zvláštní je, že zatímco se nejen v médiích, ale i na sociálních sítích, řeší účast ruských sportovců, prošel vstup vyslaných ruských duchovních víceméně bez povšimnutí. Doufejme, že BIS, která má vnitřní bezpečnost v popisu práce, situaci sleduje, jen o ní nahlas nemluví. Církevní autority mají na lidi, zejména na vesnicích při osobním styku, mnohem větší vliv než atlet nebo házenkář. Citujme ještě jednou Hlídacího psa: „Pravoslavnou církev Rusko využívá pro své pseudonáboženské ekonomické a politické zájmy. Nejvíce srbskou, méně pak řeckou, rumunskou a bulharskou. Z větší části i českou,“ řekla na serveru dlouholetá česká diplomatka s řadou zkušeností ze zemí západního Balkánu Janina Hřebíčková.

Ostatně současný arcibiskup české pravoslavné církve Michal Dandár (agent StB s krycím jménem Míša) je spolužákem ruského patriarchy Kirilla z ruské Leningradské duchovní akademie. Aby toho nebylo málo, tak v minulém vedení české pravoslavné církve byl i další agenti, jako například agent StB Igor Střelec. Putinovo zacílení na českou pravoslavnou scénu je tak nejen logické, ale bohužel, i úspěšné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz