Hlavní obsah
Názory a úvahy

Řešení otázek „třetího pohlaví“ je snadné. Jsou jen dvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázek vytvořila umělá inteligence DALL-E

Cyril Höschl uvádí, že existuje 63 pohlaví. Co s tím? Není řešení pojmout sexuální nevyhraněnost jako zdravotní problém?

Článek

Cyril Höschl spočítal, že existuje 63 pohlaví. Pokud bychom ho vzali za slovo a všem chtěli přiznat stejná práva, tak by bylo legislativně extrémně náročné zajistit jim „tabulková místa“ v práci či vybudovat oddělené toalety. Stačí, že se stále řeší platy a zaměstnávaní žen. A teď si k tomu přidejte další desítky pohlaví. Asi nejmenší problém by bylo pro ně vymyslet názvy. Abychom si další text nekomplikovali, mluvme o „třetím“ pohlaví, ať už se tím myslí kterékoli z těch Höschlem spočítaných desítek.

Podle sociologa Zdenka Slobody z olomoucké Univerzity Palackého není třetí pohlaví žádný rozmar. Těm lidem, pro které je to určeno, to opravdu pomůže.“ Jedná se o tzv. intersexuály. „Pojem intersexuál znamená, že se člověk narodí s nevyjasněnými pohlavními orgány. Někdy se těmto lidem také říká „lidští hermafrodité“. Hlavně proto, že jejich pohlavní znaky nejsou ani typicky mužské, ani typicky ženské. Jsou také známy případy, kdy měli vnitřní orgány opačného pohlaví než orgány vnější,tvrdí autor článku na Novinkách. Jenže tohle jsou měřitelná fakta. Opravdu se vyskytují ženy, byť je jich opravdu minimum, s chromozomem XY v jádrech vlastních buněk.

Třetí pohlaví není žádná novinka, znali ho ve starém Řecku, respektovali ho severoameričtí indiáni a v Thajsku se dokonce stalo součástí sexuálníhobyznysu. Jenže něco jiného je biologicky – geneticky – chromozomálně – měřitelný stav a něco jiného je psychické vnímání. Právní řád České republiky (a nejen tady) pracuje s pojmem pohlaví ve smyslu biologicky determinovaném, tedy buď a nebo. Buď jste muž nebo žena. Z hlediska práva je tedy rozdělení rolí jasné.

Genderově neutrální toalety jsou u nás běžné

Pokud je někdo nevyhraněný a nevyhovuje mu klasické označení a dělení toalet, má poměrně jednoduchou volbu. Genderově neutrální toalety jsou všechny ty, jež jsou určené pro handicapované spoluobčany. Což ostatně svým studentům požadující „genderově neutrální“ toalety doporučil i děkan fakulty Jiří Němec. Tyhle toalety by mohli využít všichni, kteří mají problém s vlastní identifikací. „Nebinární lidé nezapadají vůbec nebo zcela do kategorie muž či žena. Patří sem lidé s fluidním genderem (tzn. genderovou identitou měnící se v průběhu života), lidé s více gendery najednou, lidé s genderem, který není ani mužský ani ženský, nebo lidé, kteří žádný gender vůbec nemají,píše se na webu určených pro lidi s problémovou identitou, ať už to jsou agender, pangender, genderless či bigender osoba.

Řešení

Jsou v zásadě jen dva způsoby, jak otázku jiného pohlaví pojmout. Buď mu přiznat status plnoprávnosti, prostě natvrdo přiznat, že existuje třetí pohlaví a přestat ho řešit, protože je „normální“. Nebo přiznat, že jde o stav, který vyžaduje odbornou pomoc.

Fakt, že existuje psychická i fyzická složka zdraví snad nikdo nezpochybňuje, ostatně pomoc psychologů a psychiatrů vyhledává stále víc lidí. Pokud je problém v psychice, je vhodné vyhledat odborníka.

Podobně lidem trpící anorexií či bulimií se nabízí odborná pomoc, mohlo by jít o podobnou službu požádat i v případě fluidního pohlaví. Pokud jsme schopni pochopit jako chorobu rozdvojenou osobnost, schizofreniky a mnoho hlasů v jedné hlavě, snad by se podobným způsobem dalo nahlížet na mnoho proměnlivých pohlaví v jednom těle. Otázkou je, zdali u nás jsou na danou problematiku vystudovaní odborníci, kteří by situaci skutečně řešili a dokázali pomoct. Současný stav balancování, naznačování a tabuizování je chybným krokem, který nikam nevede.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz