Hlavní obsah
Věda

Rýže z Marsu? Vypadá to slibně. Stačí ji udělat jeduvzdornou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Pozemská lopota na rýžových polích. Konkrétně v indickém Hampi

Představte si zásobovací lodě, které budou z Marsu vozit rýži. Zní to fantasmagoricky? Možná. Ale už se na tom pracuje.

Článek

Byl by to dobrý námět na sci-fi příběh hodný hollywoodské produkce. Poté, co se Bruce Willis vzdal dalších filmových rolí, se nabízí třeba Jason Statham. Scénář by byl klasicky hollywoodsky jednoduchý. Lidstvo se přemnožilo tak, že pozemské zdroje nám už nestačí, ale zároveň se dostalo na takovou úroveň, že má zemědělské kolonie na Marsu. Ty pomocí kosmických lodí zásobují naši planetu rýží podobně, jako se dnes zásobuje Evropa rýží z Thajska nebo Vietnamu. Cestou se něco porouchá a potřebujeme hrdinu, který nás od hladu zachrání.

Jen pro zajímavost. Podle ministerstva průmyslu a obchodu Vietnamské socialistické republiky se během prvních dvou měsíců roku 2022 exportovalo na trh EU více než 15 500 tun rýže za 11,7 mil. dolarů, takže mezikontinentální obchod s rýží je běžný, stačí ho jen povýšit na meziplanetární úroveň. Vraťme se ale k rýži z Marsu

Foto: Topi Pigula

Odraz palem v zaplaveném rýženém poli. Karnataka, Indie

Studie zaměřená na růst rýže v „marťanské půdě“, přesněji řečeno regolitu, byla publikovaná při příležitosti Lunar and Planetary Science Conference. Ukázalo se, že jedna z nejdůležitějších plodin pro výživu lidstva bude potřebovat jen trochu pozměnit svou genetickou výbavu. Planetární vědec Abhilash Ramachandran založil pokusné pole v „marťanské hornině“ a ukázalo se, že rýže vyrostla. Byla sice slabší, ale vzešla. Uvozovky u „marťanské horniny“ jsou namístě, neboť šlo o simulaci, v níž mateřskou horninu z vesmíru nahradil čedič z Mohavské pouště.

Ukázalo se, že v simulovaném prostředí rostly lépe divoké odrůdy rýže a ideální byly kultivary nesoucí gen zvládající stres způsobený jedovatýmchloristanem. Ten je totižna Marsu běžný. Vědci v pokusu přidávali do pěstebního substrátu chloristan v různém množství a sledovali, jak ho rýžové obilky zvládají. Pointa je jednoduchá. Při troše snahy a hodně vědeckého úsilí by rýži na Marsu pěstovat šlo. Alespoň co se půdy týče.

Foto: Topi Pigula

Bez rýže se lidstvo zatím neobejde.

Úzce zaměření specialisté jen málokdy dávají svým článkům v odborných periodikách lákavé názvy. Museli by totiž ustoupit od přísné odbornosti, které by jim, alespoň podle některých z nich, snižovala renomé. Tak to raději nechávají na novinářích, aby mohli říct, jak to zase zjednodušili a že je to ve skutečnosti vlastně jinak. Takže zatímco popularizátor vloží do do titulku otázku: Budeme jíst rýži z Marsu? Stačí pozměnit pár genů…, tak v odborném tisku se objeví článek pod názvem Rýže může růst a přežít v martianském regolitu s výzvami, které mohoubýt překonány prostřednictvím ovládání genů souvisejících se stresem. Uznejte sami, tohle by si na webu rozklikl málokdo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz