Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smějme se hlupákům a nevzdělancům. Jinak se hloupost stane normou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Topi Pigula

Nebojme se smát se hlupákům.

Nejde jen o naprosté nevzdělance v sektě plochozemců, jde o naši budoucnost. Když se totální, snadno vyvratitelný nesmysl prohlásí za „jiný názor“, tak celá společnost na tom prodělává budoucnost.

Článek

Vysmívání není hezké, ale hyperkorektnost škodí

Když byl někdo na konci minulého století ve škole nechápavější, občas mu to spolužáci dali najevo. Děti dokázaly být v tomto ohledu kruté. Neznalost nebyla chvályhodná a už vůbec se nevystavovala na odiv. Zjednodušeně řečeno, kdo neznal základní fakta, byl hloupý, kdo neznal fakta ve specifickém oboru, byl v něm nevzdělán. Věděl to a do sofistikovaných diskuzí se nepouštěl, protože riskoval označení za obecního mamlasa. Těm se lidi vysmívali, často právem. Nechceš, aby se ti lidi smáli, nemluv o tom, čemu nerozumíš.

Dnes se sebevětší hloupost vydává za alternativní názor, ti chytřejší a vzdělanější za hlupáky, kteří nemají „selský rozum“. Logicky jim nestojí za to jít s arogantními hlupáky do střetu a jejich nevzdělanost jim potvrdit. Zastánci ploché Země pořádají konference a snaží se měřením dokázat, že naše planeta není zakřivená. Po provedeném pokusu jsou zaskočeni tím, že se jim to nedaří. Majitelů „alternativních pravd je čím dál víc, a čím dál méně lidí se jim vlivem hyperkorektnosti směje. I když se jednoznačně jedná o nevzdělané lidi, kteří svou hloupost dávají okatě najevo a o výsměch si zaslouženě říkají.

Facebook jako sdružení obecních blbů

Algoritmus sociálních sítí je skutečně nastaven tak, aby lidi rozděloval. Aby vyvolával kontroverze vedoucí až k nenávisti. Je to jeho byznys model, byť se to majitelé snaží popírat. Jenže tím, že necháme bez výsměchu hlupáky, užitečné idioty a nevzdělané tupouny křičet bez zpětné vazby do světa naprosté nesmysly, a je jedno, zdali se jedná o plochou Zemi, nanočipy ve vakcínách, přistání na Měsíci nebo spasiteli Putinovi, tím jejich tvrzení jen legitimizujeme.

Ve vlastní sociální bublině tak získávají na vážnosti a mají pocit, že bez ohledu na fakta mají pravdu. Vzniká tak vlastně „sdružení obecních blbů“, kteří ale díky tomu, že jsou sdružení, získávají na síle. A protože nejsou vystaveni posměchu postavenému na důkazech jejich hlouposti (tedy ne na prostém osobním napadání, napadnout je potřeba jejich tvrzení, nikoliv jejich osobu), mají tendenci šířit svá „moudra“ do světa.

Je snadno dohledatelné, jak rychle se „antivaxeři“ změnili v „antiukrajince“. Byť jsou Češi, ony smějící se bestie, svým černým humorem proslulí, tady jako by potvrzovali druhou stranu memu o české povaze. Zbabělost. Raději budeme zticha, protože co kdyby se někdo smál nám. Jenže, a to je podstatné, fakta, měřitelné a dokazatelné údaje, se zesměšňují velmi těžko.

Diskuze musí být faktická, nikoliv osobní

Z osobní zkušenosti vím, že v diskuzích, jakmile protistraně dojdou fakta, okamžitě sáhnou k osobním výpadům. Stačí jediné, nenechat se vyprovokovat a neoplácet stejnou mincí. Trvat na faktech a dovolit trollům, dezinformátorům a haterům, aby se zesměšnili sami. Lidově řečeno, ať si ve výkalu, který si udělali, pořádně přešlápnou.

Jinak se „jiný názor“ stane normou. A my všichni tratíme, neboť ani základní vzdělání nemá tu váhu. Nemluvím o literárních rozborech Jiráskova díla, které dnes skutečně nikdo nečte, ale o základních chemických, fyzikálních, geografických či historických faktech. Čáry na obloze jsou tvořeny vodními kapkami nebo ledovými krystaly, které vznikají kondenzací vodní páry v důsledku emisí z motorů letadel, Země je kulatá, druhou světovou válku rozpoutal Hitler, ke kterému se přidal Stalin a napadli Polsko… Příkladů by se našlo bezpočet.

Fakta vítězí a důkazů je poměrně hodně. Kdysi všeobecně přijímaný názor, že život byl stvořen všechen najednou byl pod tíhou důkazů přeformulován na široce přijímanou evoluční teorii. Důkazů ve formě fosilií je prostě příliš mnoho. Darwin byl zobrazován jako potomek opice (ze zkresleného výkladu, že pocházíme z opic), dnes si něco podobného nedovolí žádný z křesťanů, neboť by byl vystavený posměchu.

Smrtící covidový příklad – když se nevěří odborníkům

Aktuálně jsme v situaci, kdy jakákoli faktická oponentura může vynést výsměch od absolventů Vysoké školy života. Neznevažuji teď celoživotní zkušenosti lidí z oboru. Zemědělec, který denně chodil na pole, bezesporu ví, jak to na něm chodí a funguje.

Muzikant, který se živí hudbou, bezesporu ví, co na jeho publikum zabírá a umí, s trochou vypočítavosti, udělat hit. Ale určitě by si neporadil s očkováním a na rozdíl od písničky by neuměl vytvořit vakcínu. Přesto měli muzikanti tu troufalost přijmout pozvání do televize a diskutovat s virologem o pandemii.

Představte si obrácenou situaci. Virolog by vyrazil poradit hitmakerovi s muzicírováním. V obou případech je jeden z nich sebestředným hlupákem, který si výsměch právem zaslouží.

Žádný z odborníků (virologie, pandemie) si nebezpečí pandemie, na jejíž konci byly celosvětově miliony mrtvých, nedovolil bagatelizovat, Janek Ledecký, Bára Basiková nebo Lucie Bílá ano.

Foto: Topi Pigula

Připomínka mrtvých na Staroměstském náměstí

Situace došla dokonce tak daleko, že zpěvačka Hana Horká ze skupiny Asonance se dobrovolně nakazila covidem, aby získala větší imunitu. Zemřela. Takhle to bude dopadat, pokud dáme šanci nevzdělaným šířit bludy a nepokusíme se je humorem, zesměšňováním a fakty vrátit zpět. Nejlépe k učebnicím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz