Hlavní obsah
Aktuální dění

Storm Shadow – v praxi vyzkoušený likvidátor mostu na Krym. Tvrdí to Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Corrado Baldassi / wikipedia commons /CC BY-SA 3.0

Storm Shadow v londýnském muzeu RAF

Podzvuková raketa britské výroby měla poškodit most na Krym. Podívejme se na ni blíže.

Článek

Stín bouře (v anglickém originále Storm Shadow) je moderní zbraň, která nově měla narušit ruskou logistiku tím, že „zrušila“ možnost zásobování mezi Chersonskou oblastí a Krymem. Do služby byla raketa zavedena roku 2004, což z ní dělá moderní, díky technologii stealth radary těžko zachytitelnou zbraň. Kdyby se ji Rusům podařilo sestřelit, určitě by se tím pochlubili v propagandistickém duchu „i když zlý západ pomáhá Ukrajině, naše technika se té západní vyrovná.“

Foto: David Monniaux / wikipedia commons / CC BY-SA 3.0

Storm Shadows, raketa, o které ještě uslyšíme

Ostatně přesně to udělali hned několik dnů poté, co je Ukrajina začala používat. Dne 15. května Rusové oznámili úspěšný sestřel „bouřkového stínu“. Ovšem zkušenost ukázala, že až příliš často jde o klamavé zprávy určené pro uklidnění vlastních obyvatel. Dokonce šli tak daleko, že zásah kombajnů vydávali za zničené tanky Leopard 2.

Není tomu tak, byť šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo v tomto smyslu zaspekuloval. Byť mají Rusové vzdušnou převahu, přesto se Ukrajincům daří zasahovat cíle daleko za frontou, což zvyšuje míru nejistoty Rusů na „osvobozených (čti obsazených) ukrajinských územích. Raketa, která má dolet až 250 km může ohrozit cíle mimo konkrétní frontu, což v praxi znamená potřebu ochrany strategických míst protivzdušnou obranou hluboko v obsazené oblasti. V důsledku toho pak bude technika chybět ve válečné oblasti. Turisticky oblíbený, byť válečný Krym, tak dostal další ránu.

Přesto existují pochybnosti o tom, že to byla právě Storm Shadow. Důkazem má být „malá“ díra, kterou střela způsobila. „Bitevní nálož této zbraně váží 450 kilogramů a měla by dokázat vytvořit větší otvor,“ napsal Roman Pataj v Deníku N.

Naopak použití na most je logické, střela není určená k ničení živé síly, což je záležitost například salv raketometů, ale k ničení bodových silně bráněných cílů, jako jsou mosty, bunkry či velitelská stanoviště. Kumulativní hlavice BROACH o hmotnosti 250 kg udělá do cíle otvor, kterým se do jeho nitra dostane sekundární průbojná hlavice. Střela může překonat až 4 metry železobetonu.

Raketa svou konstrukcí navazuje na francouzskou řízenou střelu s plochou dráhou letu APACHE AP, určenou pro ničení vzletových a přistávacích drah leteckých základen. Naváděna je s pomocí GPS s koncovým navedením pomocí infračervené kamery. Přes most se na frontu dopravovala munice ze skladu, který vybuchl před pár dny v Rykovu. Vypadá to na dobře promyšlené, přesně provedené a ve vzájemné souvislosti naplánované akce.

To, že se jedná o moderní raketu má pro Ukrajince zásadní nevýhodu. Nedá se připevnit na zastaralé Migy. Zato se objevily zprávy, že je Ukrajinci po úpravách umí připevnit na stíhačky Suchoj SU-24. Pro Rusy je to velmi špatná zpráva nejen z hlediska propagandy. Ukazuje, že Ukrajina je přizpůsobivá, kreativní a učenlivá, což jsou vlastnosti, které Rusům chybí mimo jiné i díky zkostnatělému systému velení a strachu „hlásit“ špatné zprávy nejvyššímu veliteli. To brání efektivně a hlavně rychle se přizpůsobovat na frontě stále se měnící situaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz