Hlavní obsah
Krása a fitness

Tanaka: biopleťová maska, která voní, zahání komáry, ale u nás nemá šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Dívka s tanakou

Tanaka, tradiční pleťová maska z Barmy, nabízí mnohem více než jen kosmetický účinek. Používána více než 2000 let, tato maska nejen revitalizuje pleť, ale také funguje jako repelent proti komárům.

Článek

Barmánky používají bio pleťovou masku z kůry stromu, který je ve velké části jihovýchodní Asie domácím druhem. Recept je extrémně jednoduchý.

Kůra kvasoplodu vroubkovaného (Naringi crenulata) se rozemele na jemný prášek, smísí s vodou a vytvoří se tak pastovitá směs, která se poté nanáší na obličej.„Má účinnost jako prevence akné a mastné pleti, poskytuje jemnou a svěží texturu pleti,“ píše se ve studii publikované v Journal of Health Resources. Navíc příjemně jemně voní a zároveň má repelentní účinky, takže zahání komáry, což je v barmských tropech je bonus.

Foto: Topi Pigula

Dívka s tváří namazanou tanakou na barmském venkově

Díky nahnědlé barvě skutečně vypadá jako vrstva bláta natřená a uschlá na obličeji. Na první pohled to nemusí nic znamenat, protože i u nás ženy v rámci péče o pleť nanáší různé substance, včetně bahna z Mrtvého moře. Jenže s okurkami na očích či zabahněným obličejem nechodí na veřejnost. Rituál pleťových masek se odehrává v soukromí, zatímco v Barmě je součástí běžného života. Tanakou „ozdobené“ ženy jsou na vesnicích k vidění na tržištích i před svými domy.

Znak vesničanek

Ve městě je tanakou „zdobených“ tváří k vidění mnohem méně než na venkově. Moderní mladé Barmánky sice tento zvyk znají, dokonce chápou repelentní i parfumerní efekt, ale zvyk považují za zastaralý a nemoderní. Zkrátka něco, co v době Facebooku a Tik Toku není in a cool.

Mládež to vnímá podobně jako oblékání se do tradičního kroje. Že to dělá babička na vesnici? No však víte, ty vesničanky… Navíc vrstva tanaky brání před opálením a světlá kůže je znakem kancelářské práce. Zatímco na poli se opálíte, v kanceláři jste před sluncem i vyčerpávající manuální dřinou chránění.

Foto: Topi Pigula

Prodavačka tradiční v bambusu dušené rýže v barmské vesnici Tangoo. I ona má tvář chráněnou tanakou

„Pro Barmánce je tanaka jedinečná a používá se jako kosmetický přípravek již více než 2000 let. Zmínky o ní se objevují již ve starověkých barmských textech a v muzeích lze nalézt pozůstatky zařízení, které používala starověká královská rodina k mletí tanaky,“ píší Anne Goldsberry, Alan Dinner, C William Hanke na stránkách studie Thanaka: traditional Burmese sun protection. Její použití je ale na ústupu a je otázkou, zdali se někdy vrátí do módy.

Foto: Topi Pigula

Chlapec v barmském městečku Bago

Moderní metody prokázaly, že se jedná o poměrně zajímavou léčivku. Podle serveru Flower of India (květy Indie) se pasta používá na vředy. Kořeny rozdrcené s cibulí, česnekem a vápníkem se používají při revmatismu; kůra kořenů se zpracuje na pastu a používá se při bolestech těla; práškové kořeny působí očistně a žaludečně, dokonce má působit i ke zvýšení ženské plodnosti. Plody a kořeny působí proti hlísticím, stahují, při průjmech a úplavici; sušené práškové plody povzbuzují, tonizují.

Kvasoplod vroubkovaný

„Opadavý keř až menší strom, 3–10(–12) m vysoký, s borkou žlutošedou a s trny 1–2 cm dlouhými, vyrůstajícími jednotlivě nebo v páru z úžlabí listů. Listy jsou střídavé, lichozpeřené, 5–10 cm dlouhé,“ píše o kvasoplodu server botany.cz. Kromě kvasoplodu je k výrobě pasty používá i fenonie tmavá, i její pasta z kůry má chránit před slunečním zářením.

Foto: Serinde /wikimedia commons / public domain

Dřevo kvasoplodu připravené na výrobu tanaky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz