Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence na 97 % ví, jaká hudba se nám bude líbit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Radek Banga z Gipsy.cz

Zatímco u nás se diskutuje o statusu umělce, může snímání mozkových vln změnit hudební průmysl. Umělá inteligence žádný status nepotřebuje.

Článek

Existuje celá řada spekulací o tom, které profese přijdou díky umělé inteligenci o práci. Skloňují se učitelé i novináři. Ti první proto, že AI dokáže vysvětlit téměř jakýkoli základní problém, aniž by tázající žák či student riskoval nedostatečnou proto, že odpověď nepochopil. Může se totiž zeptat znovu a AI znovu bez problému odpoví. A znovu a znovu.

Ty druhé už pomalu nahrazovat začala, protože dokáže nejen napsat smysluplný text podle požadovaného zadání, ale umí to mnohem rychleji s využitím informací a zdrojů, o nichž žurnalista nemá ani tušení.

AI maluje obrazy a vytváří fantaskní fotografie. Je jen otázkou času, kdy přijde na řadu muzika. AI už teď s 97% pravděpodobností odhadne, co se stane hitem. Další krokem bude, že je začne skládat.

Foto: Topi Pigula

Poletíme? Kabela na vystoupení v Dalečíně.

Výzkum publikovaný prestižním vědeckém magazínu Nature Neufroscience prokázal, že umělá inteligence dokáže převést myšlenky snímané pomocí magnetické rezonance na text, tedy doslova „umí číst myšlenky“. Studie vzbudila pozornost spíše ve vědeckém než běžném světě. Další studie, tentokrát publikovaná ve Frontiers in Artifical Inteligence, popisuje, kterak AI na základě strojového učení a neuropredikce předpovídá, který song se komu bude líbit. „Každý den je na celém světě vydáno 24 000 nových skladeb (Pandora, 2018). To je 168 000 nových skladeb každý týden. Lidé se topí ve výběru. Přemíra výběru ztěžuje streamovacím službám a rozhlasovým stanicím identifikaci skladeb, které mají přidat do playlistů,“ píše se v ní doslova.

Foto: Topi Pigula

Na klasiku AI zatím nemá. Zatím

U malého počtu dobrovolníků se sledovala mozková aktivita vyvolaná hudbou. Na základě neuropredikce se určovalo, jaká skladba se stane hitem. AI vyhodnocovala už hotové skladby, takže lze namítnout, že stále je potřeba živý umělec a jeho lidská kreativita. Ale i v tomto případě jde jen o otázku času. Nahradit textaře je pro ni to nejmenší. Stačilo primitivní zadání a během vteřiny vyšvihla AI sloku rapperského songu, který by v pohodě mohl spustit lavinu lajků od milovníků rapu.

Žádný rapper nemá

takhle čistý flow,

jen bro AI má,

bro, to je nový show.

Zapomeň na tvůj slang,

zapomeň na tvůj fígl,

AI mění hru,

je to nový díl.

Už teď nám prohlížeče na základě toho, co hledáme a čteme, doporučují oblíbená témata. Spotify zpřesňuje playlisty a díky strojovému učení algoritmů, které sledují naše počínání, se čím dál více zavíráme do virtuálních bublin. Stačí zajít do kterékoli hospody, která kdysi klokotala lidským hovorem, hádkami o fotbale a diskuzemi o politice. Dnes v nich najdete jedince se zrakem zabořeným do virtuálního světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz