Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V Českém středohoří dozrávají opuncie. Chutnají sladce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Sladké plody opuncií, které právě dozrávají na vrchu Lovoš u Lovosic

Původně severoamerický kaktus se může stát problémem. Na Lovoši v Českém středohoří přežívá už desítky let.

Článek

Vrchol Lovoše ležící necelé čtyři kilometry od centra Lovosic skrývá nechtěný botanický unikát, který se může stát problémem. Už od padesátých let minulého století se tady drží populace opuncií.

Kouzlo nechtěného

To, co bylo zřejmě jen nezodpovědným pokusem „schválně, jestli se chytnou“, se stalo skutečností. Pokus se nebývale povedl a na lovošské strání to místy vypadá jako v Mexiku. Dužnaté, ostnité opuncie na jaře krásně kvetou a v pozdním podzimu do krajiny září jejich velké bobulovité plody.

Foto: Topi Pigula

Trs opuncií na Lovoši

Nejedná se jen o opuncii hnědoostnou, která je zmíněná v souvislosti s Lovošem v druhé edici Katalogu invazních rostlin. Podle botaniků tam jsou další dva druhy. Ostatně v době jarního květu jsou na první pohled rozeznatelné žlutě a červeně kvetoucí rostliny. Žlutě kvete opuncie poléhavá. Navíc roste v nejpřísněji chráněné části Lovoše, ve vrcholové části kopce, jež je chráněn coby národní přírodní rezervace o rozloze 51,23 ha.

Foto: Topi Pigula

Opuncie - plod

Teplomilný problém

Pokud se skutečně trvale změní klima směrem k teplejším hodnotám, hrozí, že se z přežívající populace stane ohnisko invazivně šířícího se druhu. Vyhřáté xerotermní svahy obnažených sopečných kuželů jsou pro ně totiž ideálním místem. Důkazem budiž i další z lokalit, kde se opuncie hnědoostná v Českém středohoří dlouhodobě drží - třetihorních sopečný vrch Kalich u obce Třebušín.

„Na Lovoši a rovněž na Kalichu u Třebušína opuncie každoročně docela hojně kvetou, plody naštěstí nedozrávají a i vegetativně se rozmnožují jen pomalu a nevyrostou výše než do nějakých 30 cm,“ píší roku 2004 pánové J. Hadinec, P. Luskyk a F. Procházka ve zprávě České botanické společnosti. Jenže konec října v roce 2023 ukazuje plně dozrálé plody, mimochodem s příjemně sladkou chutí.

„Plody jsou načervenalé, 3,5-4,4 cm dlouhé, 1,9-2,8 cm široké, obvejčité nebo široce klínovité s mělkým nebo hlubším pupkem. Dužnina plodů je jasně červená nebo narůžovělá a sladká. Semena jsou 4-5 mm v průměru, diskovitě rýhovaná,“ dodává Opuntia web detaily o plodech opuncie hnědoostné.

Foto: Topi Pigula

Opuncie - detail trnů

Jelikož se jedná o mrazuvzdorný kaktus, je jen otázkou času, kdy se začne šířit nejen vegetativně, ale i semeny. Pokud už se tak ve skrytu neděje. V jeho domovině se plody živí, a tudíž může roznášet semena například datel gilský, hrdlička bělavokřídlá nebo drozdec skvrniprsý. Studie Reproductive biology of Opuntia, jež vyšla v Journal of Arid Environments dokonce zmiňuje jako konzumenta opuncií i krkavce, tedy druh, který se nad Lovošem občas objeví.

Foto: Topi Pigula

Opuncie - pecky v plodu

Indiánské fíky

Plodům opuncií se kvůli zemi původu mimo jiné říká indiánské fíky, a jsou jedlé v celé řadě úprav. „Zralé plody jsou jedlé syrové nebo v želé. Před konzumací odstraňte z polštářků a plodů trny a glochidie,“ píše web North Carolina State University.

Anketa

Viděli jste v ČR opuncie v přírodě? Vyskytují se u Prahy, u Znojma, na dálnici u Hradce Králové nebo v pražském Prokopském údolí.
Ano
17,2 %
Ne
82,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 952 čtenářů.

Glochídie jsou miniaturní křemičité „trny“ (botanici prominou) sloužící kromě obrany rostliny i ke kondenzování vzdušné vlhkosti z mlhy, a následnému vstřebání vody. Dokáží znepříjemnit nejen sběr plodů, ale například i fotografování detailů rostliny nebo pohyb v bezprostřední blízkosti opuncií. Téměř nejsou vidět, ale přesto je v kůži nepříjemně pocítíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz