Hlavní obsah
Věda

Voda ve víno? Vysvětlení zázraku je tak jednoduché, až se mu zdráháte věřit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Topi Pigula

Červené nebo bílé?

Pojďme se podívat na jeden z biblických zázraků, který by nám Čechům, rekordmanům v pití alkoholu, mohl být blízký.

Článek

Occamova (Ockhamova) břitva je princip logické úspornosti. Velmi zjednodušeně se dá princip Occamovy břitvy popsat následujícím pravidlem: Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované. Dá se totiž předpokládat, že bude s větší pravděpodobností správné a častější, než to komplikované.

Nejprve zázrak

Bible píše, že Ježíš Kristus vykonal první zázrak při svatbě v Káně Galilejské. Hostitel podcenil množství hostů nebo jejich apetit, a v průběhu svatební hostiny mu došlo víno. Pověst uvádí, že Ježíš nařídil služebníkům přinést šest kamenných nádob naplněných vodou, kterou pak přeměnil ve víno. Velmi zjednodušeně řečeno, provedl zázrak, jež by se rovnal transmutaci hmoty. Jednu chemickou sloučeninu – vodu (H2O) – proměnil ve vícero chemických sloučenin. Alkohol (C2H5OH) nepatří zrovna mezi jednoduché sloučeniny, o to větší, a pro svatebčany radostnější, událost se jednalo. Jenže, co když to bylo jinak? Vysvětlení zázraku je ale mnohem logičtější a navíc jsou nejméně dvě.

Špatně vymyté džbány

Víno se skladovalo v amforách a přelévalo se do džbánů. Je mnohem pravděpodobnější, že když došlo víno a bylo potřeba přinést vodu, tak se voda nabrala do čerstvě prázdných nádob, které zbyly po víně. Pokud nebyly vypláchnuté, a upřímně řečeno, nebyl důvod je vyplachovat, mohla přinesená voda chutnat po víně, které v nich bylo předtím. Zázrak? Pro někoho možná.

Na druhou stranu špatně umyté nádoby jsou mnohem pravděpodobnější příčina „chuti“ vody jako víno než skutečný zázrak. Jenže, co když nešlo o ochucenou vodu, ale skutečné víno?

Šetřílek

I při dnešních svatbách pokud dojde alkohol, tak je to ostuda. Jsme národem pijanů a málokterá společenská událost se bez něj obejde. Pokud je svatba bez alkoholu, tak je to většinou předem oznámené a všichni přítomní jsou s tím srozuměni. Takže pokud „došlo“ víno na zmiňované biblické svatbě, mohlo jít o pouhou šetřivost nebo lakotu toho, kdo víno poskytl.

Prostě ho dodal málo a doufal, že to bude stačit. Jenže zjevně nestačilo. A tak to sice chvíli vypadalo, že víno došlo a bude se muset pít voda, ale pak, raději, než aby měl lakomec ostudu, tak ještě pár džbánu dodal. Ovšem mezitím se už ve společnosti rozneslo, že víno není… a najednou se objevilo. Uznejte, že něco takového se skutečně rovná zázraku. Zvláště pro ty, kteří už nějakou sklenku v sobě mají a jsou pověrčiví, což v dané době a prostoru byli v podstatě všichni.

Server Biblické dílo přiznává, že „mnoho zázraků v Bibli není věcí nadpřirozenou, ale jde o výjimečnou souhru přirozených příčin.“ Proměna vody ve víno může být jedním z oněch případů. V Bibli jsou bezesporu popsané zázraky, které tak snadno vysvětlit nelze. Třeba zastavení běhu Slunce se vysvětluje při znalosti všech astronomických zákonitostí opravdu těžko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz