Hlavní obsah
Aktuální dění

Vodní krize v Gaze: Peníze dejte místo na tunely do kopání studní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Voda je základ života.

Voda je základ života a v Gaze jí moc nemají. Důvodem je mimo jiné kontaminace vodonosné vrstvy i minimum srážek. Dlouhodobý problém s vodou je řešitelný. Ale ne v zemi ovládané teroristy..

Článek

Jedno z nejhustěji osídlených míst na světě leží na mořském břehu a dlouhodobě spoléhá na vodu z Izraele a podzemní vodonosné vrstvy. Dešťové srážky jsou v oblasti minimální, během července, který je nejsušším měsícem roku, spadne 0,25 mm srážek. Zato bez deště je průměrně 304 dnů v roce. Takže na chytání vody padající z nebe se v Gaze rozhodně spoléhat nemohou.

Voda pod zemí

Pokud není voda na povrchu, čímž jsou míněny dešťové srážky a povrchové vodní toky, může být pod povrchem. To by v praxi znamenalo kopání či vrtání studní. Odběrem vody z vodonosné vrstvy v Gaze nikoho neomezují, protože níže (míněno nadmořská výška) je už jen moře. Jenže do vodonosné vrstvy začala pronikat biologicky kontaminovaná odpadní voda z povrchu a slaná z moře. To první prudce zvyšuje riziko onemocnění, to druhé znehodnocuje vodu množstvím chloridů.

Foto: Topi Pigula

Suchá blízkovýchodní krajina. Práší se i z kanálů.

„Po útocích militantů Hamásu Izrael na více než týden odřízl vodu a elektřinu v regionu, což zhoršilo roky vznikající vodní krizi. Výsledkem je, že obyvatelstvo Gazy – z nichž polovinu tvoří děti – je stále více zranitelné vůči nemocem přenášeným vodou, infekcím a dehydrataci,“ píše Grace Wade na stránkách New Scientist. Vodonosná vrstva je kontaminovaná solí z mořské vody. Podle CNN je 96 % vody z podzemí nevhodné k pití. Pouze 4 % ze 180 m krychlových odebraných ročně z podzemí splňuje normy kvality pitné vody.

Foto: Topi Pigula

Podle některých zdrojů se v nejkritičtější dny snížila spotřeba pitné vody na v Gaze na 3 litry na osobu

Tu z části dodává Izrael, ale mnohem větší objem se získá z odsolovacích zařízení. Na ně a na malé soukromé vodní tankery spoléhá většina obyvatel Gazy. Technika i technologie na úpravu vody se dají koupit, postavit a provozovat, k čemuž je ale potřeba peněz a infrastruktura.

Možnosti by byly, ale…

Podle materiálu World Bank Group (WBG) je možné navýšit množství odsolovacích zařízení. Zatímco v Česku se dá velké množství vody získat prostým šetřením, v Gaze pro něco takového už velký prostor není. „Zásobování vodou na palestinských územích je z velké části určováno prostřednictvím vyjednaných dohod s Izraelem o odběru podzemní vody (vnitřní zdroje) a dovozem pitné vody,“ dodává ve svém materiálu WBG. Jenže těžko se vyjednává s někým, komu zabíjíte a unášíte sousedy a kamarády. Zároveň jsou dodávky a společné využívání vody v oblasti vázány řadou smluv a dohod, jejichž dodržování je teď ohroženo.

Foto: Topi Pigula

Izraelské město Eliat je přesně na druhé straně země. I oni řeší problémy s vodou pomocí odsolovacích stanic.

Řešení je naznačeno výše. Udržovat mírové vztahy, aby se dala od Izraele voda kupovat a peníze věnovat spíše na stavbu malých odsolovacích zařízení a kopání studní do vodonosné vrstvy místo kopání stovek kilometrů tunelů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz