Hlavní obsah
Prezidentské volby

Voliče Babiše trápí směs zhrzenosti, strachu z války a pocit ukřivděnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Podle Babišových voličů jsme rozhodli o válce

Babišovi se podařilo zasít vlnu strachu z války tím, jak mluvil o míru.

Článek

V rámci sociálních sítí máme každý svou bublinu. Algoritmus se snaží, abychom byli obklopen „těmi svými“. Těmi, kteří společně s námi sdílí naše hodnoty, sny i naděje. Člověk tak má pocit, že všichni jsou na jeho straně, a když se něco neděje podle „jeho“ Facebooku, musí jít o fatální chybu. Může za ní stát Soros, ilumináti nebo ještírci.

Zhrzení voliči Andreje Babiše ve svých bublinách zahltili Facebook pláčem nad „hloupostí“ národa. Toho národa, který přišel k druhému kolu voleb v neuvěřitelném počtu. Volební účast 70,25 % znamenala celkem 5 759 197 občanů.

„Lidi, jak můžete být tak blbí,“ lkala velmi otylá dáma na Facebooku směrem k většině, která ji díky algoritmu Facebooku neměla šanci slyšet. „Karty ukázaly, že pan Babiš vyhraje, a teď naši chlapci nebudou spát strachem z toho, že budou muset narukovat,“ tvrdila se slzami v očích, aby následně spustila lavinu vulgarismů. Mimo jiné to odneslo Brno, odkud prý pochází Fiala, Pavel a další představitelé režimu, který ona s podporou SPD považuje za zločinný.

Foto: Topi Pigula

Budou takhle vypadač české ulice? Podle voličů Babiše ano.

Sémě strachu, které Marek Prchal a jeho parta zaseli, klíčí dál. „Na Ukrajině je potřeba okamžité příměří, po kterém by měla okamžitě začít mírová jednání, ale může to trvat měsíce nebo dokonce roky,“ cituje neúspěšný prezidentský kandidát Jaroslav Bašta z SPD prezidenta Orbána. Ano, ten Bašta, který tvrdil, že kandiduje proto, aby odvolal vládu, byť mu nic jiného prezidentské pravomoci neumožňují. Buď vědomě lhal, nebo netušil, co jako prezident vlastně může. Těžko říct, co je horší.

To, že je část voličů nespokojená, je logické a očekávané. To, že spustili lavinu ukňouraných hlášek, posílilo u některých oslovených další válečný strach. Protože se nezačala šířit vlna povolávacích rozkazů, hrot mířící na rozdělení společnosti se nyní otáčí směrem k drahotě (byť válečný podtext stále zůstává ve vzduchu). A co na to Andrej Babiš? Se sebereflexí sobě vlastní prohlásil, že za to může jeho markeťák, který nezvládl jeden billboard.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz