Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Prodavačka v supermarketu dnes bere i víc než učitel bez praxe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fauxels / Creative Commons / pexels.com

Nad platy učitelů a státních zaměstnanců v řadových pozicích zůstává někdy rozum stát. Lidé bez praxe dostávají jen holé minimum. Dnes už mají často více peněz i prodavačky v supermarketech.

Článek

Pokud se budeme snažit porozumět platovým tabulkám pro výpočet platu pedagoga, musíme se seznámit s některými pojmy. Učitelé se v nich totiž rozdělují do stupňů, podle jejich započitatelné praxe. Těch stupňů je tam celkem sedm. Začínající pedagog tak bude po vysoké škole spadat do 1. stupně, tedy praxe do 2 let.

Pak se ale můžeme setkat ještě s pojmem platové třídy. Učitelé jsou do tříd rozdělování podle náročnosti své práce. Obecně může být učitel zařazen nejníže do 8. třídy a nejvýše do 14. třídy. Učitelé na základní škole spadají obvykle do 12. platové třídy. Takový základoškolský pedagog bez praxe může mít nástupní plat 32 820 Kč, ten se mu pod dvou odučených letech zvedne na 33 500 Kč a po šesti odpracovaných letech na 34 850 Kč. V tomto pásmu pak zůstane až do dovršení 12. roku praxe.

Tato mzda je opravdu tristní, obzvláště pokud ji srovnáme například s nekvalifikovanou prodavačkou v jednom z nejmenovaných supermarketů, který působí na českém území. Tam prodavačka nastupuje bez praxe za 33 300 Kč, tedy za větší mzdu než učitel po vysoké škole. Za rok se jí navíc zvýší plat 34 400 Kč. V době, kdy učiteli stoupne plat na 33 500 Kč, tedy po 2 letech, už bude prodavačka brát 35 500 Kč. No a po třech letech se vyšplhá 36 600 Kč. Na obdobný plat se dostane učitel až po 12 letech praxe a v této platové třídě zůstane dalších 7 let.

Pokud bude prodavačka jen trochu šikovná a stane se v tomto supermarketu alespoň vedoucí směny, což je pozice dříve nazývaná hlavní pokladní, pak bude její plat po třech letech dokonce 43 200 Kč, čehož náš vzorový učitel na základní škole nedosáhne nikdy. V nejvyšším sedmém stupni praxi, tedy v případě praxe nad 32 let, bude pobírat 42 780 Kč.

Samozřejmě se plat učitele i mzda prodavačky bude vyvíjet s trhem, tedy bude na základě inflačních očekávání docházet ke zvyšování nominálních mezd a platů, tak jak tomu bylo doposud. Je ale jasné, že obchodní řetězec si bude snažit udržet své stále zaměstnance zvyšování mezd, které bude alespoň odpovídat inflaci, kdežto učitelé takovou jistotu nemají.

Středoškolští učitelé spadají povětšinou do 13. třídy, kde je plat o jednotky procent vyšší, takže se s prodavačkou zmiňovaného obchodního řetězce během prvních třech let vyrovná.

Celá tato situace mi přijde absurdní. V žádném případě nechci snižovat zásluhy prodavaček. Je to zejména psychicky náročná práce s lidmi, avšak prodavačka může z práce odcházet domů s čistou hlavou. Učitel většinou ne. Na to, aby mohl své povolání vykonávat, navíc musel studovat vysokou školu, kterou prodavačky povětšinou nemají. V každém případě jim stačí střední škola nebo výuční list.

Pak se divme, že o práci pedagogů není zájem. Vystudovaní pedagogové raději učí odborné kurzy v soukromých hodinách a ti, kteří pracují ve školství už mnoho let, se bouří. Možná nadešel čas s tím něco dělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz