Hlavní obsah
Umění a zábava

Bingo: Největší podvod v historii televize v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Když v roce 1994 začala vysílat televize Nova, bylo to pro českého diváka něco nevídaného. Na denním pořádku byly pořady, které jen těžko mohla vysílat veřejnoprávní televize. Protože to ale bylo něco zcela nového, byl zde i prostor pro podvod.

Článek

Televize Nova vstoupila do povědomí diváků v roce 1994 také zásluhou soutěžního pořadu Bingo. Daly se v něm totiž vyhrát neskutečné částky a zúčastnit se mohl prakticky každý. Málokdo tak odolal. V době největší slávy sledovalo každý díl pořadu až tři miliony diváků.

Přestože se jednalo o televizní pořad, abyste mohli zúčastnit slosování, bylo třeba si zakoupit stírací los. Pokud jste patřili mezi ty šťastné, podařilo se vám na základě vašeho losu dostat do vysílání a tam následně otevírat skříňky, v nichž se nacházely mnohdy i statisícové výhry. Jenže se našla osoba, jejíž úmysly nebyly úplně čestné a která měla shodou okolností přístup do počítačového programu pořadu.

Plán podvodníků byl velmi jednoduchý, ale v tehdejší době fungoval do puntíku. Tito podvodníci si nakoupili losy, jejich kontakt v televizi poté program navolil tak, aby právě čísla z těchto losů byla ve studiu vylosována. Ve studiu pak podvodníci přesně věděli, které skříňky mají otevírat, aby se pod nimi skrývala co možná největší výhra. Jenže podvodníků byl pouze úzký okruh. Nemohli do pořadu chodit opakovaně. Proto posléze začali do studia posílat nastrčené osoby. Nejprve to byly jejich příbuzní, poté i jejich známí.

Kamenem úrazu byl jejich nápad, že za úplatu budou do studia posílat zcela cizí lidi, se kterými nemají žádný vztah. Takové rozhodnutí padlo z důvodu, že příbuzní a přátelé z okruhu podvodníků začali brzy docházet a nebylo koho do studia posílat.

Soutěž se na televizních obrazovkách vysílala od roku 1994 až do roku 1996. Za tu dobu si podvodníci dokázali svou nečistou hrou vydělat kolem 27 milionů korun. Průměrná mzda byla v té době mnohem nižší, než je dnes. Lidé si v průměru vydělávali kolem 7 tisíc korun, takže tato částka byla opravdu enormní.

Na možný podvod upozornilo i chování nastrčených osob, které v pořadu vyhrávaly obrovské částky, a přitom nad vyhranými částkami nejevily žádnou radost. Dostaly totiž od podvodníku jen mnohem nižší finanční odměnu za jejich sehranou úlohu. A to přišlo divné i divákům pořadu. Spekulace o podvodu se postupně začínají šířit napříč Českem. Ministerstvo financí proto rozhodlo, že se slosování bude uskutečňovat vždy za přítomnosti policie. To ale v divácích a soutěžících vyvolalo ještě větší nedůvěru v pořad. Ten postupně ztrácel na sledovanosti, až o něj lidé přestali mít zájem.

Hlavním aktérem celého podvodu, který měl přístup do počítačového programu, byl Pavel Fantyš. Aby se ze svých činů nemusel zodpovídat, uprchl do ciziny a vypadalo to, že se jej snad nikdy nepodaří dopadnout. Jenže v roce 2017 byl dopaden Interpolem ve Spojených státech amerických. Hájil se však tím, že nebyl hlavním organizátorem podvodu a že mu z toho neplynuly žádné finanční prostředky. Odsouzen byl k pěti letům vězení, trest mu byl poté zmírněn na tři a půl roku.

Lidé utratili za losy v tomto podvodném pořadu neuvěřitelných 1,6 miliardy korun a své výhry se nikdy nedočkali. Z Binga se tak stal největší televizní podvod v dějinách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jan Rosák

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz